Виртуоз на сакса свири у нас

Виртуоз на сакса свири у нас | StandartNews.com

Световноизвестният саксофонист Джордж Гарзон ще дава ценни съвети на млади музиканти у нас. Преподавателят от колежа "Бъркли" ще изнесе безплатно майсторски клас по джаз импровизация на 11 юни в новата сграда на Музикалната академия, зала "Алтернатива" от 10.30 часа.

Гарзон е един от най-големите импровизатори в съвременния джаз. Сред неговите ученици се нареждат музиканти като Джошуа Редман, Бранфорд Марсалис, Данило Перез, Марк Търнър.

Гарзон всъщност идва у нас за "Джаз форум Стара Загора". Именно в града под липите два дни по-късно той ще свири с Биг бенда на БНР и в утвърдилия се в САЩ български басист Петър Славов-син.

Начало на феста е с концертите "Джаз за деца" утре от 18 ч и на 10 и 11 юни от 11 ч в парк "Пети октомври". Малчугани и родителите им могат да свирят и пеят с музикантите и да импровизират върху популярни джазови теми и детски песни.
Новото на феста тази година е кинолекторията "Джазът в българското кино", която ще се проведе в три поредни дни от понеделник до сряда от 18.30 часа в залата на Радио Стара Загора. Авторът й Цветомир Цанков е направил колекция, в която влизат лентите "Понеделник сутрин" (1966) на Ирина Акташева и Христо Писков и музиката на Милчо Левиев, "Шивачки" (2007) на Людмил Тодоров и саундтрак от Антони Дончев и "Врабците през октомври" (2006) на Анри Кулев и с музика на Любомир Денев. Входът за всички събития е безплатен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай