ВИП билети спасяват "Орфея"

"Златният Орфей" за мен е незабравим спомен", каза Богдана Карадочева, която е носител на голямата награда през 1969-та

ВИП билети спасяват "Орфея" | StandartNews.com

Премиерата на книгата "Звезди и сенки" доказа, че добрият спомен обединява

Конкурсът е под въпрос, ако фондация "Генко Генов" и музикалната гилдия не се разберат

Приходите от вип билети по 500 лева ще се опитат да запълнят финансовата дупка, зейнала под краката на "Златният Орфей". Ако буквално до часове не се намерят спонсори, с чиято помощ да се случи шумно рекламираното възраждане на легендарния конкурс, провалът му е гарантиран.

Скандал около спора за броя и прозрачността на банковите сметки на култовия форум се случи вчера в студиото на "Денят започва с култура" по БНТ1. Той е продължение на екшъна, който започна в петък. Тогава стана ясно, че пари за фестивала няма. След 16 години пауза "Орфеят" трябва да се състои отново в Слънчев бряг - на 31 август, 1 и 2 септември. Домакините от курорта поемат шатрата, в която се очаква шоуто, хотелите и храната на стотината човека в акцията. Големият въпрос е от къде ще дойдат финикийските знаци за екипите на допуснатите до конкурса 25 песни, за апаратурата и за ефирното време на БНТ, която трябва да излъчва директно. До вчера към 18 часа нямаше яснота какво се случва.

"Нашето предложение е сметката да бъде с два спесимента - единият на името на Дариана Генова, шеф на фондация "Генко Генов", а другият на човек от инициативния комитет за спасяването на фестивала. Така че никой да не може да тегли пари без подписа на другия. Притежателите на вип билети ще са на първите редове, ще им осигурим вип обслужване, срещи и коктейли със звездите на фестивала. Имената им, като дарители, ще бъдат качени на сайта на събитието", каза Васил Стоев-Ампега. Той е във въпросния комитет заедно с Михаил Белчев, дует "Ритон", Иван Тенев, Пейо Пеев, Дичо, Димитър Кърнев... В петък те призоваха всички институции, които могат, да се включат в акцията.

Търговската марка "Златният Орфей" е на БНТ, НДК и АД "Слънчев бряг". Дариана Генова, съпруга на основателя на фестивала Генко Генов, е директор на фондацията с неговото име. Тя е категорична: "Всички сме вкарани в ужасен сценарий. Надявам се да стане ясно кой стои зад него. Ние ще направим всичко, за да се проведе "Златният Орфей", но в момента все още няма ясен отговор. Още при първоначалните срещи с организатори и участници заявих, че нямам възможност да осигуря финансово фестивала, защото 16 години съм извън ситуацията. От инициативния комитет казват, че има спонсор, но ние искаме да знаем какъв е произходът на парите." Адвокат Велизар Стоянов допълва: "Към днешна дата фондация "Генко Генов" все още не може да гарантира провеждането на "Орфея" - появата в публичното пространство на тайнствени спонсори, които са готови да дадат пари за фестивала, не са приемливи. Форумът е готов, вечерите са подредени, всичко по творческата част на събитието е наред. Но за да има финансиране, на клиентите ми бяха поставени условия за усвояване на пари, които те не могат да приемат. Едно от тях е сметката да бъде извън фондацията." "Има спонсори, които са готови да дадат пари в името на културата, поп музиката и "Орфея", прославил България по света. Но те не желаят средствата им да влизат в сметката на Фондация "Генко Генов" - държат да се знае кой за какво получава хонорара си", опонира Пейо Пеев. Иван Тенев също е бесен заради разразилия се конфликт. "Много колеги пренастроиха графиците си само и само да участват в "Орфея". Сега как ще им кажем, че няма да стане?"

Междувременно се разрази по-дребен скандал. Една от одобрените песни, "Единствена", може да бъде оттеглена заради подменени правила в регламента. Изпълнителят й, Иван Иванов-Айвън, още като е разбрал, че е одобрен от селекционерите, е обяснил на организаторите, че представянето включва и голям балет - "Ню екс денс" с 8 танцьорки. "Но като се чухме да уточняваме детайлите, се оказа, че няма да има танцьори на сцената, защото не са успели да подсигурят балет за всички изпълнители и имало неравнопоставеност. Ако не ме допуснат с балета, се оттеглям", категоричен е Айвън.

Светъл лъч в цялата неразбория беше поредното издание на книгата на Генко Генов "Златният Орфей - звезди и сенки". Премиерата й събра в Съюза на архитектите много от поп и рок звездите ни - Петя Буюклиева, Богдана Карадочева, Михаил Йончев, Ивайло Крайчовски... На фона на кадри върху екрана от златните години на "Орфея" и неговия създател някогашни участници споделиха скъпи спомени. Заглавието на томчето обаче звучи твърде пророчески. Изключителният продуцет и космополит Генко Генов сякаш от отвъдното продължава да се тревожи за всичко онова, което навремето съсипа делото на живота му и му осигури инфарктите, завършили трагично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай