ВИДЕО: Рок версия на "Аз съм българче" в Лондон

10-годишната Виктория Миланова от Русе е на 10 и учи в IV клас

ВИДЕО: Рок версия на "Аз съм българче" в Лондон | StandartNews.com

Нетрадиционният вариант се радва на голям успех в нашенските училища на Острова

10-годишната Виктория Миланова и група "Епизод" написаха песен по Вазовото стихотворение

Поне един от многобройните проблемни въпроси в образователната ни система, както изглежда, си намери решението - как да направим произведения, герои и автори от други епохи атрактивни за младото поколение. Отговорът дават 10-годишната Виктория Миланова от Русе и групата "Епизод". Те заедно превърнаха класиката на Иван Вазов "Аз съм българче" в рок парче. Новият нестандартен вариант на стиховете, които всяко родно дете знае наизуст още от първи клас, може би нямаше да влезе в обществения дискурс, ако не си беше спечелил вниманието на много фенове у нас и по света. Неслучайно първи на необикновения кавър откликнаха българските емигранти. Песента вече се пее в нашите неделни училища във Вашингтон, Ню Йорк, Северна Каролина, Чикаго, Милано и Мюнхен. В лондонското школо "Звънче" я подготвят за празничната си програма за 24 май. Ученичката Анна Пенкова дори се свързала с "Епизод", за да вземе интервю от тях за училищното списание. После част от репертоара на групата влиза и в часовете по музика. "Харесвам песента, защото ме кара да мисля за България, за баба и дядо, за планините и морето, за всичко най-хубаво от страната. Мелодията силно въздейства и лесно се запомня", разказа Анна в "Преди обед". Рокаджиите дори са поискали децата да се включат в техни бъдещи участия на Острова.

Всъщност песента е била замислена като детска, споделя Симеон Христов от "Епизод", който е и откривателят на Виктория. "Не съм си мислел да я пиша за групата. С Вики работим по 5-6 песни, но само тази е патриотична. Опитахме да я изпълни сама, но изглежда нейните плещи са твърде нежни и затова решихме да се включи и нашия певец", разказа Симеон по bTV. В интернет парчето бързо събира много фенове и така решават да направят и клип. Това е трети запис на Вики.

До личната й среща с "Епизод" Вики никога не е имала някакви специални занимания по музика. В семейството й всички са ревностни фенове на рока и специално на "Епизод", не пропускайки техен концерт. Така рокът се влива и в кръвта на малката им наследница и както изглежда, това е съдбовно. "Харесаха ми още от първия път, когато ги чух", твърди Вики. Така в ръцете на Симеон попада един нешлифован диамант. След това започва уроци по пеене и пиано в Русе. "Семейството плати цената за успеха й. Всяко българско семейство може да го направи, ако реши детето му да учи музика. Тя измина своя път", споделя рокаджията. Майка й Доротея подчертава, че дъщеря й сама е пожелала да се насочи към тази сфера.

Симеон все още изучава таланта на Вики и търси къде е най-голямата й сила. "Опитахме няколко вида песни - с "Аз съм българче" тя вече трупа опит", допълва Симеон, който също създава рок хитове по Ботев и Вазов. В духа на спора за националните ни ценности, той подчертава: "Ние сме единствената държава в света с неравноделна ритмика. Прадедите ни са направили 15 вида размера. Минаваш границата на България и стигаш четири четвърти - прав и ясен размер. Това е уникално и невероятно и повечето българи не го знаят. Сега кючекът е на мода, но е голяма грешка традиционните ритми да се пренебрегват."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай