Събота,

ВИДЕО: Рок версия на "Аз съм българче" в Лондон

От: Failed to load user -
12722
ВИДЕО: Рок версия на "Аз съм българче" в Лондон
A
A
A

Нетрадиционният вариант се радва на голям успех в нашенските училища на Острова

10-годишната Виктория Миланова и група "Епизод" написаха песен по Вазовото стихотворение

Поне един от многобройните проблемни въпроси в образователната ни система, както изглежда, си намери решението - как да направим произведения, герои и автори от други епохи атрактивни за младото поколение. Отговорът дават 10-годишната Виктория Миланова от Русе и групата "Епизод". Те заедно превърнаха класиката на Иван Вазов "Аз съм българче" в рок парче. Новият нестандартен вариант на стиховете, които всяко родно дете знае наизуст още от първи клас, може би нямаше да влезе в обществения дискурс, ако не си беше спечелил вниманието на много фенове у нас и по света. Неслучайно първи на необикновения кавър откликнаха българските емигранти. Песента вече се пее в нашите неделни училища във Вашингтон, Ню Йорк, Северна Каролина, Чикаго, Милано и Мюнхен. В лондонското школо "Звънче" я подготвят за празничната си програма за 24 май. Ученичката Анна Пенкова дори се свързала с "Епизод", за да вземе интервю от тях за училищното списание. После част от репертоара на групата влиза и в часовете по музика. "Харесвам песента, защото ме кара да мисля за България, за баба и дядо, за планините и морето, за всичко най-хубаво от страната. Мелодията силно въздейства и лесно се запомня", разказа Анна в "Преди обед". Рокаджиите дори са поискали децата да се включат в техни бъдещи участия на Острова.

Всъщност песента е била замислена като детска, споделя Симеон Христов от "Епизод", който е и откривателят на Виктория. "Не съм си мислел да я пиша за групата. С Вики работим по 5-6 песни, но само тази е патриотична. Опитахме да я изпълни сама, но изглежда нейните плещи са твърде нежни и затова решихме да се включи и нашия певец", разказа Симеон по bTV. В интернет парчето бързо събира много фенове и така решават да направят и клип. Това е трети запис на Вики.

До личната й среща с "Епизод" Вики никога не е имала някакви специални занимания по музика. В семейството й всички са ревностни фенове на рока и специално на "Епизод", не пропускайки техен концерт. Така рокът се влива и в кръвта на малката им наследница и както изглежда, това е съдбовно. "Харесаха ми още от първия път, когато ги чух", твърди Вики. Така в ръцете на Симеон попада един нешлифован диамант. След това започва уроци по пеене и пиано в Русе. "Семейството плати цената за успеха й. Всяко българско семейство може да го направи, ако реши детето му да учи музика. Тя измина своя път", споделя рокаджията. Майка й Доротея подчертава, че дъщеря й сама е пожелала да се насочи към тази сфера.

Симеон все още изучава таланта на Вики и търси къде е най-голямата й сила. "Опитахме няколко вида песни - с "Аз съм българче" тя вече трупа опит", допълва Симеон, който също създава рок хитове по Ботев и Вазов. В духа на спора за националните ни ценности, той подчертава: "Ние сме единствената държава в света с неравноделна ритмика. Прадедите ни са направили 15 вида размера. Минаваш границата на България и стигаш четири четвърти - прав и ясен размер. Това е уникално и невероятно и повечето българи не го знаят. Сега кючекът е на мода, но е голяма грешка традиционните ритми да се пренебрегват."


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички