Великите банди се кичат със смешни имена

Великите банди се кичат със смешни имена | StandartNews.com

Докато човек расте, естествено е да се лута известно време. Така е било и с известните банди, които са започвали кариера с, меко казано, причудливи имена, но успешно са се поправяли. Списание "Ролинг стоун" направи класация на някои от най-смахнатите идеи, които са сполетявали иначе легендарни музиканти.

Саймън и Гарфънкъл си викали Том и Джери

Пол Саймън и Арт Гарфънкъл се срещат, когато и двамата участват в пиесата "Алиса в страната на чудесата". Първият е Белия заек, Гарфънкъл е Чешърския котарак. Те са в основното училище в Куинс, Ню Йорк, където живеят на няколко пресечки един от друг. Като съученици в гимназията "Форест Хилс" започват да пеят под името Том и Джери. През 1955 г. вече пишат собствени песни, а през 1957-а правят първия си професионален запис "Hey, Schoolgirl", който се продава в 100 000 копия и достига 49-то място в класацията на списание "Билборд".
През 1964-а решават да използват истинските си имена, рискувайки да отблъснат част от аудиторията, която не е много отворена към идеята за евреи шоумени. "Сега вече сме честни.
Мисля, че за хората е голям шок, когато научат, че Боб Дилън всъщност е Боби Цимерман. Важно е той да беше направил кариера с истинското си име", казва Саймън.

"Пърл Джем" щели да се казват като баскетболист

През октомври 1990-а нова банда от Сиатъл се появява в гръндж стила с името Муки Блейлок - като известния баскетболист от "Атланта нетс". Първият им концерт е в Ню Джърси. "Беше глупаво! Но в началото имахе толкова работа по песните, че нямахме време да измислим име", разправя вокалът Еди Ведър. С набирането на скорост в пистата на славата те осъзнават, че трябва да се нарекат по друг начин, най-малкото заради пазарните закони.
Историята за това как стават "Пърл Джем" е митологизирана през годините. Ведър твърди, че първопричина е баба му Пърл, която правела направо "халюциногенно" сладко. Басистът Джеф Амънт разказва, че той коментирал пред другите името Пърл, а когато те всички видели изпълненията на Нийл Йънг и "Крейзи хорс" в "Насау колизеум", си казали: "Всяка песен беше като 15-20 минути сладко. И така добавихме думата към Пърл. Или поне така ги помня нещата", казва Амънт.

"Куин" за една бройка да са "Усмивка"

Колко слабо име щеше да бъде това за величествената музика, която британците оставиха в историята. Преди да се съберат всеки от тях се е подплатил и със сериозно образование: Брайън е завършил физика и астрономия, Роджър - биология, Джон е инженер, а Фреди е спец по графично изкуство и дизайн. Толкова акъл на едно място обаче не можал да роди нищо по оригинално за заглавие на бандата от "Smile" (Усмивка). После обаче се спират на "Queen".
"Концепцията на "Куин" е да бъде царствена и величествена. Блясъкът е част от нас и ние искаме да сме денди. Искаме да сме шокиращи и скандални", казват тогава музикантите.

Пинк Флойд почват като болест

На британски жаргон "Screaming Abdabs", както първоначално щели да се наричат големите "Пинк Флойд", означава нещо като болестно състояние, причинено от внезапно и мистериозно безпокойство. Описват го като някакъв делириум тременс, а толкова отвлечен лаф е против всякакви логики и закони на музикалния шоубизнес.

Пепърс щели да са "последният
да затвори вратата"

Великите "Red Hot Chilli Peppers" е една от бандите с най-дългите имена в рок музиката. Но това е нищо в сравнение с първоначалния план - щели да се казват "Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem". "Така искахме да свирим - величествено и хаотично", обяснява Антъни Кийдис, култовият вокал на групата. През 1983 г. някакъв приятел предлага на басиста Флий, китариста Хилъл Словак и местния шемет Антъни Кийдис да изпълнят песен преди гига на неговата група в "Rhythm Room" в Лос Анжелис. Тогава те се подвизават с това дългото и абсурдното име.
"Бях облечен с рипсена три-четвърти дълга роба с флуоресцентна оранжева ловна шапка. Странното е, че в този момент аз бях напълно трезвен", спомня си Антъни.

Ози и компания били "The Polka Tulk"

"Блек сабат" вероятно е най-перфектното име за една от най-популярните хеви метъл групи в историята. Но не идва толкова лесно.
В началото Ози Озбърн и компания се представят със странното "The Polka Tulk Blues Band". Един ден Тони Айоми казва на Ози, че името е просто ужасно. "Всеки път като го чуя, само си представям как си в тоалетната с крачоли по глезените. Пълен боклук". Идеята му е групата да се преименува на Earth (Земя), но се оказва, че вече е използвано.
Развръзката идва от басиста Гийзър Бътлър, тогава гледал едноименния филм с Борис Карлоф -Black Sabbath. Няма място за съмнение - това ще е и името на бандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай