Славка Бозукова: Пренасяме в бъдещето Чудесата от миналото

Днес запазването на наследството изисква дигитализация и съхранение в европейските облачни системи

Славка Бозукова: Пренасяме в бъдещето Чудесата от миналото | StandartNews.com

Среща на Чудесата на България от миналото с най-големите чудеса на страната ни в днешния ден младите хора. Така главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, създател и ръководител на кампанията "Чудесата на България", определи съвместния проект с УНСС за създаване на дигитална карта на обектите от културно-историческото наследство.

ВИЖ ОЩЕ: УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата

В иновативния проект по интерактивен начин ще присъстват както вече създадените в кампанията "Чудесата на България" над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможност всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Нещо повече - модерната платформа ще съдържа както информация за Чудесата на България, така и легендите за тях.

ВИЖ ОЩЕ: СТАНДАРТ и УНСС правят дигитална карта на Чудесата /ВИДЕО/

Над 100 души - представители на изпълнителната власт, дипломатическия корпус, Сдружението на общините, научната общност се събраха в аула "Максима" на УНСС за представянето на проекта. Специално участие имаха министърът на туризма Стела Балтова и Негово величество Симеон Втори. Приветствие към участниците в инициативата имаше българският еврокомисар Мария Габриел. Специалното събитие бе открито от едно от безспорните чудеса на България - Бистришките баби.

ВИЖ ОЩЕ: Балтова: И виртуална реалност в е-картата на Чудесата

Това е проект, който среща Чудесата на България от миналото с най-големите чудеса на страната ни днес - младите хора, младите таланти. Именно с тяхната енергия, креативност, богатото ни културно наследство, представляващо повече от 50 000 артефакти, ще може да се пренесе в бъдещето за идните поколения, каза Славка Бозукова. И допълни: "Защото ако през последните 10 години целта бе забравените чудеса да се изтупат от прахта на историята и да заблестят с нова светлина, то днес запазването на наследството изисква дигитализация и съхранение в европейските облачни системи, а популяризирането предполага нова форма на общуване чрез създаването на атрактивни технологични центрове и платформи.".

Ето цялото представяне на проекта, направено от Славка Бозукова, създател и ръководител на националната кампания "Чудесата на България" и главен редактор на "Стандарт":

Уважаеми г-н ректор,

госпожо министър,

Ваше величество,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми преподаватели, студенти, кметове, приятели и партньори на кампанията "Чудесата на България".

Като една от милионите възпитаници на УНСС през вече едновековната му история, естествено, днешната среща за мен е не само чест и признание, но и огромен сантимент.

За разлика от много колеги, част от които с радост виждам сред Вас, неочаквано дори и за самата мен, избрах да правя журналистическа, а не научна или управленска кариера.Един от хората, които промениха съдбата ми беше Максим Бехар. Преди 28 години, когато заедно с Деси Паунска прохождахме в журналистиката, именно Бехар ме посрещна на входа на "Стандарт" и, уж временно, докато изчаквах плановата икономика да се трансформира в пазарна, изкатерих цялата стълбица от длъжности в "Стандарт" и така тази медия се оказа моя професионална и лична съдба.  

Макар журналистите като четвъртата власт да носят своята отговорност и вина за несъстоялия се преход, ние в "Стандарт" имаме поводи за гордост. И, когато стартираше като синия вестник на демокрацията. И днес, 29 години по-късно като независимата медия, собствеността на която е изцяло в ръцете на журналистите. Целта ни и тогава, и сега, е била една - да пазим както високия стандарт в професията, така и паметта на нацията.

Преди 10 години създадохме най-голямата кампанията за съхраняване на културно-историческото наследство и промотиране на културния туризъм – "Чудесата на България".

Популяризирахме стотици артефакти, начертахме десетки културни маршрути, помогнахме да се включат нови български обекти в ЮНЕСКО, разработихме Балканските чудеса, бяхме в основата на създаването на Министерството на туризма, станахме част от "Европа Ностра" като единствените българи, получили голямата награда за популяризиране на родните символи и светини като съществена част от европейското културно наследство.

Кампанията се провежда с неоценимата подкрепа на еврокомисар Мария Габриел, а от години патрон на инициативата е вицепрезидентът Илияна Йотова. Работим прекрасно с г-н Даниел Панов и Сдружението на общините, партньори са ни най-големите работодателски организации, археолози, музейни работници, неправителствени организации.

Макар днес да официализираме сътрудничеството си с УНСС, съвместната ни работа започна още преди повече от година и то благодарение на един от вашите преподаватели - професор Поля Кацамунска, която с международната си експертиза успя да спомогне за популяризиране на кампанията сред дипломатите. Тук е мястото да изкажа и огромните си благодарности и на посланика на Мароко, Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, която също отдавна е част от кампанията „Чудесата на България“ и с десетките си инициативи се превърна в големия посланик на културното ни наследство и туризъм.      

Днешното събитие е част от мероприятията в юбилейната 10-а година на кампанията "Чудесата на България". В нея отличихме Чудесата на десетилетието, промотираме новата ни книга – "40 легенди за Чудесата на България", вече с превод на английски, немски и руски език, отбелязахме 24 май със събитие в мароканското посолство – Дипломация на Чудесата, в което специален гост бе и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. В процес на подготовка сме за най-мащабното ни събитие, което ще се проведе на 31 август с участието на Пласидо Доминго - президент на "Европа Ностра", в което ще бъдат представени българските проекти, касаещи културното ни наследство и в подготвяния Национален план за възстановяване и устойчивост, и в новата европейска инициатива Баухус.

С г-н Димитров там ще представим и проекта, който ни е събрал днес – Интерактивна карта за дигитални маршрути. Това е проект, който среща Чудесата на България от миналото с най-големите чудеса на България в днешния ден – младите хора, младите таланти. Именно с тяхната енергия, креативност, богатото ни културно наследство, представляващо повече от 50 000 артефакти, ще може да се пренесе в бъдещето за идните поколения. Защото ако през последните 10 години целта бе забравените чудеса да се изтупат от прахта на историята и да заблестят с нова светлина, то днес запазването на наследството изисква дигитализация и съхранение в европейските облачни системи, а популяризирането предполага нова форма на общуване чрез създаването на атрактивни технологични центрове и платформи.

Една от тях се надяваме да направим заедно, използвайки научния и студентски потенциал на университета от една страна, както и целия архив, опит и партньорства от страна на медия "Стандарт" и кампанията "Чудесата на България".

Дигиталната карта няма да бъде само модерен туристически онлайн пътеводител, какъвто вече е направила министър Стела Балтова. Тя няма да е и поредният културен и спортен афиш, тя ще възпитава в ценностите, завещани от предците ни. А именно - ще обединява.

Най-дефицитната дума в днешно време, нали? Но именно заради чудовищното разделение в обществото, гордостта от славното ни минало и преклонението пред истинските българи, печелили загубени битки, умирали за свободата и просперитета на нацията, с ръка на сърцето всеки един от вас ще признае, че това е единственото нещо, което ни обединява и ни държи като нация. То ни кара да вярваме, че занапред визитната картичка на страната ще бъдат Чудесата на България, а не чудесиите в нея.

Затова и смисълът на проекта излиза далеч отвъд рамките на комерсиалното, а навлиза във вектора на устойчивостта, където поуките от миналото срещат технологичното предизвикателство на бъдещето.

Като финал бих искала да припомня незабравимите думи на президента Кенеди: Не питай какво може да направи държавата за теб, а какво ти можеш да направиш за държавата си. С пълна сила това се отнася за всички нас, завършилите УНСС, на които университетът ни е дал познание, житейски уроци, приятели, предимство в работата. За всеки от нас - от Алумните клубове на различните департаменти, винаги настъпва времето, когато иска да се реваншира. Така че, уверявам ви, няма да пестя усилията, за да донеса допълнителна принадена стойност на моята Алма матер. Още повече заради паметта на трима бивши преподаватели в УНСС, съветите на които никога няма да забравя.

Това са Иван Илиев, който ме запали по икономика, Венцислав Антонов – който ми показа силата на технологиите, и разбира се, майка ми проф. Лиляна Бозукова.

Искрено пожелавам нови и все по-големи успехи на университета. Не се съмнявам в тях, тъй като, признавам си, нищо не разбирам от специалността "Сигурност", но след поредицата от срещи с ректора – проф. Димитров все повече оставам с впечатлението, че сигурността на университета в бурните времена за науката и академичните общности, е в сигурни ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай