Неделя,

УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата

От: СТАНДАРТ -
298
УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата
A
A
A
  • Проектът ни ще развие туризма в България, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров
  • Сдружението на общините е партньор в мащабната инициатива

Целият потенциал на УНСС се включва в проекта на университета и "Стандарт" за създаване на най-модерна интерактивна карта на Чудесата на България. Това съобщи ректорът на университет № 1 в дигитализацията у нас проф. Димитър Димитров при представянето на общата инициатива.

ВИЖ ОЩЕ: СТАНДАРТ и УНСС правят дигитална карта на Чудесата /ВИДЕО/

В нея ще участват и студентите, и докторантите, и преподавателите, каза проф. Димитров.

ВИЖ ОЩЕ: Балтова: И виртуална реалност в е-картата на Чудесата

В иновативния проект по интерактивен начин ще присъстват както вече създадените в кампанията "Чудесата на България" над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможност всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Нещо повече - модерната платформа ще съдържа както информация за Чудесата на България, така и легендите за тях.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Пренасяме в бъдещето Чудесата от миналото

Над 100 души - представители на изпълнителната власт, дипломатическия корпус, Сдружението на общините, научната общност се събраха в аула "Максима" на УНСС за представянето на проекта. Специално участие имаха министърът на туризма Стела Балтова и Негово величество Симеон Втори. Приветствие към участниците в инициативата направи българският еврокомисар Мария Габриел. Събитието бе открито със специалното изпълнение на едно от най-големите чудеса на България - Бистришките баби.

Проф. Димитров посочи, че УНСС е на първо място сред университетите по дигитализация. А "Чудесата на България" е най-голямата кампания за популяризиране на културно-историческото наследство. Затова е нормално двете институции да обединят усилията си в общата кауза.

Целта на интерактивната карта е в нея да бъде събрана цялата информация за определено място - инфраструктура, възможности за инвестиции, културни събития, особености на кухнята, обичаи, фестивали. Това ще помогне за популяризиране на обектите, ще доведе повече туристи и в крайна сметка ще ускори развитието на региона. Затова партньор на инициативата е Сдружението на общините в България. Картата ще бъде качена в информационния европейски облак за културно-историческо наследство и ще стане част от програмата на Еврокомисията за дигитализация.

"Ние не чакаме някакво финансиране, всичко зависи от нашия дух", заключи проф. Димитров.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com