УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата

Проектът ни ще развие туризма в България, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата | StandartNews.com
  • Проектът ни ще развие туризма в България, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров
  • Сдружението на общините е партньор в мащабната инициатива

Целият потенциал на УНСС се включва в проекта на университета и "Стандарт" за създаване на най-модерна интерактивна карта на Чудесата на България. Това съобщи ректорът на университет № 1 в дигитализацията у нас проф. Димитър Димитров при представянето на общата инициатива.

ВИЖ ОЩЕ: СТАНДАРТ и УНСС правят дигитална карта на Чудесата /ВИДЕО/

В нея ще участват и студентите, и докторантите, и преподавателите, каза проф. Димитров.

ВИЖ ОЩЕ: Балтова: И виртуална реалност в е-картата на Чудесата

В иновативния проект по интерактивен начин ще присъстват както вече създадените в кампанията "Чудесата на България" над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможност всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Нещо повече - модерната платформа ще съдържа както информация за Чудесата на България, така и легендите за тях.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Пренасяме в бъдещето Чудесата от миналото

Над 100 души - представители на изпълнителната власт, дипломатическия корпус, Сдружението на общините, научната общност се събраха в аула "Максима" на УНСС за представянето на проекта. Специално участие имаха министърът на туризма Стела Балтова и Негово величество Симеон Втори. Приветствие към участниците в инициативата направи българският еврокомисар Мария Габриел. Събитието бе открито със специалното изпълнение на едно от най-големите чудеса на България - Бистришките баби.

Проф. Димитров посочи, че УНСС е на първо място сред университетите по дигитализация. А "Чудесата на България" е най-голямата кампания за популяризиране на културно-историческото наследство. Затова е нормално двете институции да обединят усилията си в общата кауза.

Целта на интерактивната карта е в нея да бъде събрана цялата информация за определено място - инфраструктура, възможности за инвестиции, културни събития, особености на кухнята, обичаи, фестивали. Това ще помогне за популяризиране на обектите, ще доведе повече туристи и в крайна сметка ще ускори развитието на региона. Затова партньор на инициативата е Сдружението на общините в България. Картата ще бъде качена в информационния европейски облак за културно-историческо наследство и ще стане част от програмата на Еврокомисията за дигитализация.

"Ние не чакаме някакво финансиране, всичко зависи от нашия дух", заключи проф. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай