Балтова: И виртуална реалност в е-картата на Чудесата

Министерство на туризма прави дигитален маршрут България - Гърция

Балтова: И виртуална реалност в е-картата на Чудесата | StandartNews.com

За мен е голяма чест да присъствам на представянето на проекта за дигитална карта на Чудесата на България. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова, която взе специално участие в събитието на "Стандарт" и УНСС за представяне на общия проект за интерактивни културно-исторически маршрути и иновативна платформа за популяризиране на символите, съкровищата и светините на страната ни.

ВИЖ ОЩЕ: СТАНДАРТ и УНСС правят дигитална карта на Чудесата /ВИДЕО/

В иновативния проект по интерактивен начин ще присъстват както вече създадените в кампанията "Чудесата на България" над 30 маршрута за културно-исторически туризъм, така и възможност всеки сам да чертае своето вълнуващо пътешествие из символите на страната ни. Нещо повече - модерната платформа ще съдържа както информация за Чудесата на България, така и легендите за тях.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Пренасяме в бъдещето Чудесата от миналото

Над 100 души - представители на изпълнителната власт, дипломатическия корпус, Сдружението на общините, научната общност се събраха в аула "Максима" на УНСС за представянето на проекта. Специално участие имаха министърът на туризма Стела Балтова и Негово величество Симеон Втори. Приветствие към участниците в инициативата направи българският еврокомисар Мария Габриел. Събитието бе открито със специалното изпълнение на едно от най-големите чудеса на България - Бистришките баби.

ВИЖ ОЩЕ: УНСС с целия си потенциал за е-картата на Чудесата

"Искам да акцентирам върху няколко аспекта, които показват, че има необходимост от такъв проект. Културното наследство е незаменимо за развитието на туризма у нас. Но е свързано с редица трансформации, сред които и технологични. Поради пандемията всички станахме свидетели как дигитализацията направи напредък само за седмици. Пандемията се опита да блокира тотално туристическата индустрия и нагласите на хората за пътуване, както и начина, по който туристите се запознават с дадена дестинация, за да вземат решение да пътуват за нея. Затова информацията остава стратегически инструмент за развитието на туристическата индустрия", каза Балтова.

Технологическите иновации преоформят ролята на институциите, защото ще направят информацията достъпна до много широка аудитория, каза още министър Стела Балтова.

Тя се надява към картата да бъде добавена и виртуалната реалност.

България е на трето място по културно исторически потенциал в Европа след Италия и Гърция, припомни Балтова. И каза, че това дава възможност страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Министърът добави, че министерството на туризма също работи в посока дитигализиране на маршрути, като например такъв между България и Гърция.

Дигитализацията е бъдещето, тя ще промени представянето на България като туристическа дестинация, каза още Балтова.

Дигиталните платформи се използват все по-често - както от туристите, така и от фирмите. Резулатти от анализи показват как цифровите технологии оказват влияние върху икономическата активност. 5 различни вида разходи намаляват при използване на такива технологии, посочи още Балтова. Резултатът е увеличаване на пазарната конкуренция и натиск надолу върху цените. Убедена съм, че подобни инициативи ще помогнат за представяне на изключителния ресурс от културно-исторически паметници. Искрено уважение към инициативата, пожелавам ,спех, вярвам в неговия успех", завърши Балтова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай