С концерт ансамбъл стана на половин век

С концерт ансамбъл стана на половин век | StandartNews.com

С голям концерт - спектакъл Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка" отбеляза своя половинвековен юбилей. Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов изненада ръководители и възпитаниците на ансамбъла с юбилейна грамота по повод 50-годишнината на формацията. Тя бе връчена заедно с поздравителния адрес от председателя на общинския съвет Радослав Тасков. Той даде от името на местните парламентаристи почетен плакет на ансамбъла.

Под вещото ръководството на Лилян Данчев – хореограф и главен художествен ръководител, Георги Чопов – хореограф, Анка Цокова – пом.-ръководител, Георги Беловски – корепетитор, на сцената в зала „Яворов" възпитаниците на ДЮФА „Пиринска китка" показаха магията на фолклора. Участниците в юбилейния концерт на детската и младежка формация вложиха огромно старание, за да покажат, че успешно се учат от по-големите. Сред зрителите в зала „Яворов" присъстваха бивши и настоящи възпитаници на ансамбъла, културни дейци, ревностни любители на фолклора от града и страната. Директорът на Обединен детски комплекс Мая Дамянкина благодари на родителите на децата от ансамбъла за подкрепата и на ръководителите за всеотдайната работа. Тя пожела на ансамбъла да продължават да се представят все така добре в страната и чужбина.

През 1965 г. с решение на Окръжния пионерски дом - Благоевград и под ръководството на хореографа Братой Братоев е създаден първият Детско-юношески танцов състав „Пиринска китка". Само за няколко години той да развива активна концертна дейност като символ на богатия, многообразен и пъстър пирински фолклор. През всичките 50 години „Пиринска китка" успешно приобщава децата към българския фолклор и неговото съхранение и разпространение у нас и в чужбина. В периода от създаването си досега над 5000 хиляди младежи са обучавани в школите на ансамбъла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай