Откриха сребърна монета на цар Иван Шишман /Фото/

Започна археологическата кампания 2021 на античен и средновековен град Мисионис край Търговище

Откриха сребърна монета на цар Иван Шишман /Фото/ | StandartNews.com

Вече години продължава разкриването на великолепния античен и средновековен град Мисионис край Търговище. Този обект е много перспективен и затова още преди време образно го нарекохме “Северния Перперикон”. А през тази година заедно с класическия Перперикон край Кърджали той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм. Разкопките се водят от проф. Николай Овчаров и търговищкия археолог Стефан Иванов.

Името на града научаваме от съчинението на живелия през 12 в. арабски географ Ал-Идриси. Особено важно е сведението, че той е “значителен стар град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията”. Добре се знае обаче, че арабинът използва доста по-стари данни, извлечени главно от римски и ранновизантийски автори.

Археологическите проучвания показват, че в местността “Крумово кале” през 5-6 век се развива един цветущ в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита. Досега са разкрити останките на запазените до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален тип, свидетелстващи за мощно християнско присъствие в тези времена, жилищни и обществени сгради от 5 до 14 век.

Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания бе завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от същото време. Това е класически domus - разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла. Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.

Откритата монументална раннохристиянска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани. Документално е известно, че тези земи през I в. са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител. Живелият през III в. историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей. Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство.

Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище. Това ясно личи от намерения преди няколко години там оловен кръст-реликварий с изображението на апостол Андрей Първозвани. Явно този град е бил един от центровете на култа към този ученик на Христос.

При тазгодишните разкопки  вече са намерени стотици находки - позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е особено интересна великолепно запазената сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на 14 мек, когато той е носел хубавото българско име Косово. Османският хронист Мехмед Нешри е възхитен от храбростта на българските воини, чиито командир е казал, че няма да се отрече от вярата на своя господар – т. е. на цар Иван Шишман.

Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до месец октомври. Няма съмнение, че разкопките ще поднесат още много изненади на археолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай