От панелката до Холивуд

От панелката до Холивуд | StandartNews.com

Българинът от Щатите преборва рака с музика

Групата на Георги Линев "Кан Уакан" звучи от сериала "Игра на тронове"

"Кан Уакан" е името на новите любимци на Холивуд. Сингълът "Like I Need you" на бандата е бил избран за един от трейлърите за "Игра на тронове". Групата, композирала музиката за хитовия сериал, всъщност е създадена от българин през 2012-та. Георги Линев набира все по-голяма популярност в Щатите, където живее от 17 години. Още с първият си сингъл проектът се изстрелва по чартовете на някои от най-големите радиа на западния бряг. Първият им албум е продуциран от "Юнивърсъл", а след него списанията Rolling Stone и LA Weekly нареждат Георги сред 10 най-обещаващи нови изпълнители за годината. Вторият албум на Линев, който излиза през 2016-а, дава заявка за още по-голям успех. Миналата година "Кан Уакан" бяха подгряващи на Аrctic Monkeys и Royal Blood в САЩ. Сега готвят концерт в София. С Рут Колева излизат на сцената в клуб "Mixetape" на 24 септември.

Георги е роден в София в семейство на художници. Майка му, реставратор и консерватор на икони, го отглежда сама от малък. В един момент обаче решава, че за нея в България в началото на 90-те бъдеще няма и заминават за Щатите. "Футболът беше единственото нещо, което служеше за забавление. Всичко друго беше тотално ограничено. Тогава в родината ми имаше купонна система и сутрин, обед и вечер ядяхме храна от консерви. Опашките за хляб в 6 часа заранта бяха нещо абсолютно нормално. Ако не отидеш навреме, няма да този ден", разказва Георги за детството си пред "Лос Анджелис уикли".

"Преди музиката да го грабне в обятията си,

в живота му има само футбол и опашки

Поне това са първите спомени на родения в България музикант, който споделя, че и до ден-днешен миризмата на ракия и терпентин, с която свързва тесния си панелен апартамент, без телевизор в него, се е запечатала в главата му", пише изданието за българина.

Музиката е важна част от живота на Георги. Парчетата на "Бийтълс" и Ерик Клептън звучат покрай него благодарение на незаконно записани касети, продавани на черния пазар в центъра на София. Майка му пуска блусове на Джими Хендрикс и на групи от 50-те и 60-те години на миналия век. Покрай приятели слуша интересен поп и джаз. За любовта му към звуците и хармониите заслуга имат също баба му и дядо му, които го заставят да ходи на уроци по пиано. Нещата се променят драстично, когато той и майка му се преместват да живеят в Америка. В началото е трудно за основателя на "Кан Уакан".

Нищо в ски курорта Сън Вали, Айдахо, не му напомня за България. Не ползва и думичка английски. "Беше масивен културен шок. Не знаех език, не знаех нищо за Америка, и изобщо не ми се нравеше, че съм тук. Никого не познавах", разказва Линев.
Така Георги за първи път се сблъсква със самотата. Местната младежка музикална сцена се въртяла около поп-пънк банди, чиято върховна цел била да свирят на гимназиалните празненства в града. Така че той се насочва към спорта и е избран в престижната Американска академия за футболно развитие, докато рядка форма на рак не слага край на мечтите на 13-годишното момче за кариера във футбола. Следват

две години изолация, лечение и тежка химиотерапия

Този път спасителят е музиката. Момчето хваща китарата. И до днес вярва, че всъщност тя и преборила болестта. Обсебен от блуса, той гледа непрекъснато клипове на Стиви Рей Вон като част от възстановителната си терапия в санаториума. След като завършва гимназия и се подготвя половин година за прием в медицински колеж, Георги захвърля научните си планове, за да се отдаде на музиката.

"Трябваше да започна нещо различно и това, което ме правеше щастлив, беше музиката. Нямаше как да се занимавам с нея в училище, а в Айдахо не се случва нищо, така че се преместих в Калифорния, когато бях на 18. Това обаче се случи, едва след като колата ми, дадена за ремонт, беше открадната от местния сервиз с всичките ми вещи вътре", разказва той.
В крайна сметка колата е открита и Линев се установява в Сан Луис Обиспо - градче между Лос Анджелис и Сан Франциско. Той остава там в продължение на година, преди да отиде в Холивуд - и да се разочарова. В крайна сметка музикантът заминава за Англия и остава там до началото на 2010-а.

Връща се в Америка в началото на това десетилетие и малко след това създава "Кан Уакан". Името се превежда като междузвезден на тагалог (официалния език на Филипините) и означава "слънчев танц" на индианския език лакота. Историята на бандата започва със срещата на Георги Линев с друг съмишленик, станал след това вторият основен член на групата - китаристът и прозуцент Питър Потьонди. Двамата се откриват в Лос Анджелис, където Питър учи в Калифорнийския университет. "Запознахме се чрез общ приятел.

Поканих го да чуе инструментална музика, която бях композирал. После слушахме заедно Филип Глас, Малер и други композитори-минималисти. Много му хареса идеята за музика, в която да има класически елементи, джаз, а също - соул певици и поп елементи", споделя музикантът в интервю за радио "Джаз ФМ".
Ранните им мелодични песни бързо им спечелват популярност в музикалното радио KCRW - и договор с продуцентската компания Verve Music Group, собственост на "Юниверсъл".

Свят на мистична красота и тихо щастие - това е дебютният им албум "Moving On". Перфектният баланс между мрачен трип-хоп и експериментален минимализъм на бандата напомнят на дебютните албуми на групи като "Air", "Portishead", "Mazzy Star" и "Cinematic Orchestra". Линев и Потьонди са единствените музиканти, които са на "пълно работно време" в групата. Техни гости често са вокалистката Кристиан Баутиста, барабанистът Джоуи Уоронкър, свирил с "Beck" и "Atoms for Peace". Неразривна част от "Кан Уакан" е и 14-членният оркестър "Метаморфозис", дирижиран от чичото на Линев, композиторът Стефан Линев.

"Искам да накарам хората да плачат на музиката ми. Тя е изключително драматична", споделя амбициите си Линев. След като популярността на групата се разраства, към тях проявяват интерес много лейбъли от САЩ и Европа.

"Нямахме планове за албум и турнета. Една радиостанция в Лос Анджелис започна да пуска Forever Found и нещата тръгнаха от само себе си. Наистина сме благодарни, че имахме шанса повече хора да ни чуят та чак и в България", продължава разказа си Георги. Така, събрали се да свирят за удоволствие и да изразят преживяванията си чрез музика, днес "Кан Уакан" е популярна в цял свят и е сред определящите посоката на развитие на джаза.

Рут Колева попада случайно на групата. Когато проверила кои са хората от състава, с голяма изненада открила, че основният човек в него е българин. Двамата се свързали чрез Фейсбук и фондация "I Can Too" и след като разбрали, че взаимно се харесват, решили да направят съвместен албум.

Композициите в диска, който ще представят на 24 септември, са общи, но включват и други композитори като Рейчъл Роу, в записите участва и Софийската филхармония. В него има соул музика, но и доста нови елементи - поп, инди рок, пост поп и пост рок.

Георги Линев създава и музика за филми. Току-що е завършил работата си върху саундтрака за лентата "Dead Draw", който ще излезе следващото лято и ще участва в кинофестивала в Сънданс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай