Петък,

Операта посрещна 2018-а с тричасова класика

От: Администратор -
Операта посрещна 2018-а с тричасова класика
A
A
A

Новогодишният концерт на Софийската опера и балет се превърна в тричасова програма, в която изляха таланта си солистите на първия ни оперен театър. Между тях, по традиция, директорът на Националната ни опера представя и най-младите участници. Сега за първи път пред публика са във фокус новоназначени певци: Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николаисти Войнов и Стефан Димитров.

Седемте солисти откриха Новогодишния концерт с „Песен на братята" от операта „Янините девет братя" от Любомир Пипков. Новите най - млади таланти на Операта са в основата на солистичната гарнитура на първата премиера за 2018 година - „Янините девет братя".

На 12.03. 2018 година българската публика, заедно с гостите, участници в международния форум „Опера Европа," ще съпреживеят една народна музикална драма, катехизис на нашето музикално творчество - операта „Янините девет братя" от Любомир Пипков. За нея Иван Хлебаров пише: Когато един оперен театър постави „Янините девет братя", това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална музикална култура".

Оперната класика беше представена от известните ни солисти: Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева, Цвета Сарамбелиева, а също така и от младите певци Ралица Ралинова, Илия Илиев, Диана Генова и Александрина Стоянова- Андреева. Певците Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Никола Миайлович от Белград, Мартин Илиев, Хрисимир Дамянов и хора на Операта поднесоха впечатляващи арии и дуети и хорове от опери на Верди, Бизе, Росини, Вагнер, Мусоргски, Леонкавало като: „Риголето", „Ернани", „Трубадур", „Аида", „Палячи", „Травиата", „Отело", „Лакме", „Ловци на бисери".

Финалът на програмата е върховна кулминация с комично разиграната от баритони и тенори ария на Фигаро от „Севилският бръснар" – виртуозно режисирана и изпълнена, разсмяла от сърце публиката. "Пристигането" лично на Джузепе Верди на сцената да разреши спора между тенорите и диригента Гр. Паликаров, беше уникална находка при изпълнението на арията на Манрико от операта " Трубадур".

Участието на Оркестъра и хора на Операта беше ефектно и на най високо ниво - два състава гордост за всеки световен театър.

Изпълнението на „Леката кавалерия" от Франц фон Супе за поклони, под музикалното ръководство на Гритор Паликаров, а после и „Валс №2" от Дмитрий Шостакович, дирижиран по традиция от режисьора Пламен Карталов, предизвика бурни овации от публиката и беше определено от нея като поредния хит на празничния спектакъл. Под дъжд от балони. и конфети публиката танцува дълго и аплодира Новогодишният концерт. Чувството на възторг и любов между нея и артистите беше взаимно, защото и двете страни не искаха да напускат залата.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички