Операта посрещна 2018-а с тричасова класика

Операта посрещна 2018-а с тричасова класика | StandartNews.com

Новогодишният концерт на Софийската опера и балет се превърна в тричасова програма, в която изляха таланта си солистите на първия ни оперен театър. Между тях, по традиция, директорът на Националната ни опера представя и най-младите участници. Сега за първи път пред публика са във фокус новоназначени певци: Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николаисти Войнов и Стефан Димитров.

Седемте солисти откриха Новогодишния концерт с „Песен на братята" от операта „Янините девет братя" от Любомир Пипков. Новите най - млади таланти на Операта са в основата на солистичната гарнитура на първата премиера за 2018 година - „Янините девет братя".

На 12.03. 2018 година българската публика, заедно с гостите, участници в международния форум „Опера Европа," ще съпреживеят една народна музикална драма, катехизис на нашето музикално творчество - операта „Янините девет братя" от Любомир Пипков. За нея Иван Хлебаров пише: Когато един оперен театър постави „Янините девет братя", това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална музикална култура".

Оперната класика беше представена от известните ни солисти: Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева, Цвета Сарамбелиева, а също така и от младите певци Ралица Ралинова, Илия Илиев, Диана Генова и Александрина Стоянова- Андреева. Певците Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Никола Миайлович от Белград, Мартин Илиев, Хрисимир Дамянов и хора на Операта поднесоха впечатляващи арии и дуети и хорове от опери на Верди, Бизе, Росини, Вагнер, Мусоргски, Леонкавало като: „Риголето", „Ернани", „Трубадур", „Аида", „Палячи", „Травиата", „Отело", „Лакме", „Ловци на бисери".

Финалът на програмата е върховна кулминация с комично разиграната от баритони и тенори ария на Фигаро от „Севилският бръснар" – виртуозно режисирана и изпълнена, разсмяла от сърце публиката. "Пристигането" лично на Джузепе Верди на сцената да разреши спора между тенорите и диригента Гр. Паликаров, беше уникална находка при изпълнението на арията на Манрико от операта " Трубадур".

Участието на Оркестъра и хора на Операта беше ефектно и на най високо ниво - два състава гордост за всеки световен театър.

Изпълнението на „Леката кавалерия" от Франц фон Супе за поклони, под музикалното ръководство на Гритор Паликаров, а после и „Валс №2" от Дмитрий Шостакович, дирижиран по традиция от режисьора Пламен Карталов, предизвика бурни овации от публиката и беше определено от нея като поредния хит на празничния спектакъл. Под дъжд от балони. и конфети публиката танцува дълго и аплодира Новогодишният концерт. Чувството на възторг и любов между нея и артистите беше взаимно, защото и двете страни не искаха да напускат залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай