"Огънят на Анадола" отново в България

"Огънят на Анадола" отново в България | StandartNews.com

София. Поради огромния интерес и разпродажбата на билетите за концерта на 8 декември 2013 в София само за седмица, по покана на организаторите DEGRIS EVENTS, световно известната турска трупа „Огънят на Анадола" пристига отново в България.

Турнето на трупата е на 24 април Варна, 25 април Велико Търново, 27 април София в зала1 на НДК.

„Огънят на Анадола" ще представят спектакъла „Еволюция". Спектакълът разказва за историята на Прометей, Зевс и Пандора, изгражда портрети на конфликта между доброто и злото, преминава през иконите и дервишите, за да завърши с колорита на космополитния Истанбул. Навяро заради това името му е „Еволюция" – сюжетът преминава през различни епохи, за да стигне до модерността.

Двучасовото шоу е подчинено на на амбицията да се покажат танци в максималната широта на понятието – стил, идеи и жанр, които се сменят буквално във всяка минута. Традициите на Ориента се смесват с брейк денс, автентичният фолклор с поп звучене и диско ритъм, а на финала трупа излиза с 30 тъпана.

Тайните ритуали зад кулисите на трупата „Огънят на Анадола"

Непосредствено преди всяко представление танцьорите заедно с Мустафа Ердоган /арт директор, хореограф и създател на трупата/, отделят половин час за медитация, след което пеят кратка песен, съпроводена от монотонни стъпки, изпълнени в пълен синхрон.

За свръхчовешките усилия за изпълнението на някои от танците, един от които е най-бързият танц в света – 241 стъпки в минута /с него влизат в рекордите на Гинес/, за танца на дервишите, в който се въртят близо 10 минути около оста си с впечатляваща скорост и затворени очи, танцьорите издадоха, че тайната е в ментата, която слагат под езика си преди танците. Всеки от тях има билков микс от 9 вида мента, но преобладаващият е (M. piperita) или черната мента. Организаторите DEGRIS EVENTS отново са подговили био продукти, заявени за менюто на трупата от диетолога им.

Билети за спектаклите се намират на касите на НДК и в мрежата на Eventim.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай