Неделя,

Ново чудо! Световна находка в Русокастро

От: СТАНДАРТ -
482
Ново чудо! Световна находка в Русокастро
A
A
A

С уникална находка от световно значение се похвалиха учените от Бургаския исторически музей в средновековния град Русокастро край Дебелт.

Те попаднаха на ювелирно изработен керамичен съд, чиято украса е изпълнена в техниката "сграфито". Върху почти цялата му повърхност отвътре е изобразен барс - снежен леопард. Фигурата е дълга 16 см и висока 14 см, а барсът е представен в нападателна поза, с извадени нокти, замахващ заплашително напред с лявата си лапа, съобщи РИМ-Бургас, чийто екип ръководи разкопките. Откритието е направено при проучването на водохранилището на замъка.

Изключително детайлно са представени гривата, муцуната, петната по тялото, лапите, възглавничките им и гневно размаханата опашка на животното.

Първоначално археолозите, проучващи средновековния град, са приели, че изображението е на т.нар. леопардов лъв-образи, характерни за сграфито. Подобен е открит и в царската цитадела в Царевец, във Велико Търново. Те представляват изображения на лъвове, но с петна като на леопарди.

Но тук се компетентно се намесил проф. Константин Тотев, дългогодишен консултант на археологическия екип и тесен специалист по средновековно приложно изкуство, който защитил тезата, че това е барс и благодарение на познанията му проучвателният екип ревизирал мнението си.

Находката е от световна величина. Тя е датирана от археолозите от периода между 1350-1375 година.

Барс е изобразен и върху щита на Калояновия пръстен, принадлежал на висш аристократ от семейството на Асеневци, но който вероятно няма нищо общо със самия цар Калоян. Този пръстен е световноизвестен и поради факта, че върху него е изобразено именно това свещено животно. Все пак, най-близко като аналог е едно изображение на барс върху оловен печат на цар Симеон Велики, от началото на десети век, което забеляза българският нумизмат Васил Мутафов, който е и част от проучвателския екип. Днес печатът се съхранява в частна колекция в САЩ, предава ДарикНюз.

https://m.netinfo.bg/media/images/47927/47927876/991-ratio-nahodka.jpg

Легендарният барс е емблема на някои от народите от Централна Азия. Той живее в най-високите планини на Средна Азия - Алтай, Хиндукуш, Хималаите, Иранското плато. Изобразен е и върху герба на съвременната Република Татарстан. Той е бил и държавен символ на великата Волжско-Камска България. Все пак е възможно барсът като образ да навлиза и от западните държави. Благодарение на кръстоносните походи френските, италианските и британските рицари са възприели това животно като хералдически символ.

Проучванията и в трите посоки - византийска, източна и западна, продължават, а археолозите, проучващи средновековния град Русокастро, припомнят, че и друга голяма котка - лъвът, е символ на Царство България от времето на цар Иван Шишман. Нещо повече, изправен лъв има върху една емисия монети на този български владетел, а златни висулки с изображение на трите царски лъва са открити и при разкопките на хълма Трапезица в средновековната българска столица.

При проучванията на средновековния град Русокастро е открита и медна пластина с изображение на разярен лъв, която тепърва ще се анализира и ще се представи пред публика. От целия съд с изображение на барс са събрани почти всички части.

Разкопките продължават, и археолозите се надяват да открият фрагментите от този изключително ценен предмет, аналогичен на който в съвременните български земи, а и не само, не е познат.

Археологическите проучвания на крепостта "Русокастро" са финансирани от община Камено и Министерството на културата, и се изпълняват от Регионалния исторически музей в Бургас.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички