Номинирана за "Грами" открива сезона на БНР

Номинирана за "Грами" открива сезона на БНР | StandartNews.com

Симфоничният оркестър ще свири "Тракия" на Добринка Табакова в зала "България" на 14 октомври

Симфоничният оркестър на БНР открива сезона на 14 октомври с "Тракия", новата творба на Добринка Табакова - композиторката, която спечели номинация "Грами" за най-добър сборен албум, отличия от BBC Music Magazine и Stereo Magazine, както и място в топ 3 на британските класации за класическа музика. Същата вечер ценителите ще се насладят на Рахманинов и Стравински със солист Юлиян Хеденборг.

Две световни премиери, четири за България, произведения на съвременни автори и класици в 14 концерта - всичко това е в програмата на елитния състав с главен диригент Росен Гергов.

Голямата новина е, че самият Миша Майски идва с уникалното си виолончело. Световният виртуоз ще свири на 27 януари. Събитие ще е и изпълнението на Harmonilehre на Джон Адамс, наричан "най-влиятелния композитор на своето поколение".
"Докато го слушаш, през цялото време си мислиш: "Колко е велико - цялата човешка история през последните 3 века в 40 минути. Невероятно е!", коментира Добринка Табакова.

Още един акцент е концертът на Авнер Дорман Frozen in time за маримба и оркестър. След премиерата в Хамбург той предизвика толкова голям ентусиазъм у публиката, че за кратко време обиколи всички континенти. В България ще го чуем за първи път в изпълнение на радиосимфониците и солистката Василена Серафимова. "Тротоарен вихър" на Виктор Илиев, увертюрата "Али Баба" на Румен Бояджиев-син и "Седмицата" на Радослав Лазаров също ще звучат премиерно с БНР.

Маестро Росен Гергов има и други нетрадиционни идеи за концерти. Между тях е съвместният проект между БНР и НДК, наречен Брамс Remixed. В него изключителният челист Бернхард Хеденборг, европейският диджей шампион DJ Grazzhoppa и симфониците ще интерпретират Четвъртата симфония на Брамс. Провокацията е на известния белгийски саксофонист и композитор Фабрицио Касол, който се опитва да отговори на въпроса: "Ако Брамс се беше родил днес, каква ли музика щеше да пише?" Отговор на този въпрос ще гръмне на 30 ноември в зала номер едно. През сезона публиката ще слуша още Хайдн, Марин Вълчанов, Чайковски, Моцарт, Менделсон-Бартолди, Дебюси, Рихард Щраус, Петко Стайнов, Шуман, Сарасате, Бетовен... Цените за билет за концерт са от 10 до 30 лева. Абонаментни карти за един цикъл струват 89, 69 и 59 лева. Преференциалните цени за студенти, ученици и пенсионери са 49 лева и 89 лева - за двата цикъла. Продажбата на абонаментни карти и билети започва на първи септември на касите на "Кантус Фирмус" в зала "България" и РИЦ на БНР - "Драган Цанков"4, както и в мрежата на Ticketsbg.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай