Мария Принц води световен баритон

Мария Принц води световен баритон | StandartNews.com

Мария Принц, пианистка със световна слава, тези дни отново се завърна в България. Дъщерята на известния ни диригент Константин Илиев, която от 30 години живее в Австрия, свири Моцарт със Софийската филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев. Но българката, която непрекъснато е канена за рецитали в Карнеги хол, подготвя у нас и един много специален концерт, който финансира изцяло. За първи път родните меломани ще чуят вокалния цикъл "Зимен път" на Франц Шуберт в изпълнение на Матиас Гьорне на 25 февруари в зала "България". Световноизвестният немски баритон е номер 1 в този жанр според музикалните специалисти. Гьорне омагьосва публиката по целия свят, независимо дали се изявява пред американски меломани в Карнеги хол, пред японски зрители или пред претенциозните австрийски слушатели в "Музикверейн". На пианото, в абсолютна симбиоза с певеца, ще бъде самата Принц. Още по време на следването си в Берлин при Рудолф Дункел Мария се докосва до тайните на този репертоар, усвоявайки го до съвършенство, и оттогава мечтае да го изсвири в родината си.

"Много се вълнувам за това събитие и бих искала организацията да е съвършена. Гьорне е такъв професионалист и талант, че в залата настъпва абсолютна тишина, когато той пее. Ако се случи да звънне телефон, той веднага ще прекрати концерта", разказва пианистката, която, специализира във Виена при Йорг Демус и в Париж при Ивон Лефебюр и вече 30 години преподава във Виенския университет за музика.

Как обаче българката успява да накара Гьорне да включи България в графика си? На 5 март тази година Матиас изпълнява песенния цикъл на Шуберт "Хубавата мелничарка" в Карнеги хол. Тогава неочаквано от Метрополитен го молят да приеме главната роля в операта "Воцек" от Албан Берг под диригентството на Джеймс Ливайн. Титулярят Томас Хемпсон се е разболял, а премиерата е след ден. Без нито една репетиция! Изпълнителят се съгласява и отива следобед в операта, за да му вземат мерки и прекроят костюмите. Пее с феноменален успех няколко часа по-късно на премиерата. Същата вечер с Мария свири в Карнеги хол. Но малко преди участията им двамата се срещат и тя го кани да дойде в България за "Зимен сън" на Шуберт.

Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц, на цени от 15 до 50 лв., вече се продават на касите на зала "България" и НДК и онлайн на www.ticketpro.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай