Краси Куртев от "Акага": Всеки концерт е битка за фенове

Краси Куртев от "Акага": Всеки концерт е битка за фенове | StandartNews.com

"Libido Project" е най-новият нестандартен и забавен музикален проект с участието на класическите музиканти от квартет "Куатро" и "Акага". Екстравагантна и неочаквана комбинация от фънк, фюжън, джаз, класика, бийтовете на диджей Борче, прекрасни секси женски вокали и мултиинструменталното включване на Мишо Шишков ще разпалят страстите в зала 1 на НДК утре. Ще звучат хитове на Марвин Гей, Принс, Бруно Марс и нови общи парчета на двете банди. Ето какво сподели специално за "Стандарт" фронтменът на "Aкага" Краси Куртев.

- Г-н Куртев, миналата година "Акага" направи песен с Ицо Хазарта, а тази свирите с класическия квартет "Куарто". Явно не се ограничавате в един стил - това ли е разковничето за успеха за съвременните музиканти?

- Просто си позволяваме лукса да работим със звезди като Хазарта и "Куарто" и да правим различни и интересни неща.

- Как се стиковахте с "Куарто"? Има ли разликa в техниката между джаз музиканта и класическия изпълнител?

- С хората от "Куатро" се познаваме от деца, а и всички в "Акага" сме с класическо музикално образование. Така че за нас е лесно и съвсем естествено да свирим заедно.

- Коя ви е любимата публика и има ли такава, която ви е неприятна?

- Няма хубава или лоша публика, по-скоро можем да го кажем така - има или няма публика! Винаги се стараем тя да остане доволна. Даваме всичко от себе си и макар да не обичам да използвам думата професионализъм, това е правилният подход. Може да се каже, че всеки концерт е една битка за сърцата на феновете ни.

- Как се справяте с хейтърите?

- Колкото до хейтърите, не се интересувам от мнението на хора, които не могат нищо и се опитват да докарат до това състояние онези, които могат.

- Допускали ли сте някога гаф на сцената?

- Разбира се, винаги има опасност. Сега се сещам за един случай. Имахме концерт на площада в Гърция - излезе едно момче от публиката и каза нещо на гръцки, а аз, без да помисля, инстинктивно подканих публиката да го аплодира. Концертът беше под патронажа на някакъв министър и изведнъж погледнах как цялата делегация си тръгва. После разбрах,че момчето от тълпата крещяло: "Легализирайте тревата сега, господин министър!"

- С вашите колеги от "Акага" сте заедно от доста години - освен да свирите, какво друго правите заедно?

- Извън гиговете ни, а те са повече от двеста в година, не се виждаме много често. Затова приятен спомен ни остави есенното ни европейско турне, където между концертите имахме време да се разхождаме, да пием по бира, да си поговорим както едно време.

- В 20-годишната ви кариера случвало ли ви се е да правите компромис със себе си?

- Да, но предпочитам да не говорим за това.

- Представете си, че сте министър на културата, какво бихте направили, за да подобрите състоянието на българската арт среда?

- На първо място бих прокарал закон за спонсорството, въпреки че осъзнавам, че дори като министър ще ми бъде много трудно, поради интересите на определени среди, които усърдно работят такъв да няма. Българският изпълнител е натирен в трета глуха, оставен на произвола на съдбата.

- Защо масовата музика у нас е тази с невисоки естетически качества? Предполагам сте съгласни, че вкусът на публиката предопределя предлагането? Или не е точно така?

- Защото в целия свят е така, но разликата е, че в една Швеция всеки стил се чувства комфортно, необезпокояван от липса на интерес и безпаричие.

- Какво ново готви "Акага" за лятото?

- Ще участваме в няколко фестивала, а в края на лятото традиционно заминаваме за около месец за Швеция. Преди това обаче ще заснемем нови клипове на парчетата, които ще представим на концерта ни утре с квартет "Куарто". Използвам случая да поканя всички наши и "Куатро" фенове да дадем старт на лятото с купонджийското шоу, за което ви очакваме в зала 1 на НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай