Понеделник,

Габриел: Туризъм по Чудесата помага на регионите

От: СТАНДАРТ -
293
Габриел: Туризъм по Чудесата помага на регионите
A
A
A

Развитието на туризъм по Чудесата на България ще развитие местните икономики. Това послание отправи българският еврокомисар Мария Габриел по време на представянето на кампанията „Чудесата на България” пред Дипломатическия корпус в петък вечерта. В навечерието на най-българския празник 24 май „Стандарт” покани посланиците в София са станат и посланици на Чудесата на България пред света. Събитието се състоя в кралската резиденция на Мароко, домакин бе големият приятел на страната ни Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи.

ВИЖ ОЩЕ: Посланиците в клуб Приятели на Чудесата

Културният  туризъм представлява допълнителен ресурс за растежна местните икономики и осигуряване на по-добро качество на живот в полза на гражданите, заявява Габриел в специалния си поздравителен адрес към приема под надслов „Дипломация на Чудесата”. Неотложни ангажименти в Брюксел не позволиха на комисар Габриел да присъства лично на събитието.

Ето цялото послание на Мария Габриел към Дипломатическия корпус у нас и към българите:

Бих искала най-напред да благодаря на посланика на Кралство Мароко госпожа Закия Ел Мидауи за предоставената възможност за популяризиране на кампанията „Чудесата на България“ и книгата „Легенди за Чудесата на България“.Изразявам дълбоко съжаление, че неотложни служебни ангажименти не ми позволяват да бъда днес сред вас.Подобни събития ни сплотяват и обединяват. Богатство е да знаем и популяризираме споделеното ни културно наследство в Европа и по света.

Само преди два месеца имах удоволствието да наградя носителите на отличията «Чудесата на десетилетието» и съвместно да отбележим юбилейната десета година на кампанията. Поздравявам г-жа Славка Бозукова и целия екип, както и всички, които ги подкрепят,за добрата работа в областта на културното наследство. Приветствам тази инициатива, която е много успешна и за нея се знае извън пределите на страната ни.Не  случайно,  през  2018  година „Чудесата  на България“ бе  отличена  с престижната  награда  за  европейско  културно  наследство  „Еuropa Nostra”,  с подкрепата на програма „Творческа Европа“.

Винаги е важно да говорим за нашите корени и традиции, да знаем и помним миналото си, да познаваме богатото културно многообразие и на държавите в Европа и света, да подкрепяме популяризирането на българската култура и българското културно наследство, традиции и фолклор. Само така можем да планираме по-добре не само настоящето, но и бъдещето за нас и за идните поколения. Културата е място за  срещи  и  споделяне  с  нашите  партньори  по  света.  Ето  защо  наш  дълг  е  да откриваме  и  преоткриваме  културното  си  наследство  и  точно  за  това  ни  помага книгата „Легенди за Чудесата на България“.

За всички нас културното наследство е всеобщо богатство, а междукултурният диалог и културното сътрудничество допринасят за свързване на хората, за обмен на опит, за насърчаване  на  гражданското  участие и  демократичния  процес.Културното наследство е в  основата на  нашата  цивилизация,  най-силната  връзка  с  нашето минало, настояще и бъдеще.

Културно-историческите забележителности, фолклорът и традициите са именно тези елементи, които привличат посетителите и туристите, като допринасят за развитието на туристическите  дестинации. Културният  туризъм представлява допълнителен ресурс за растежна местните икономики и осигуряване на по-добро качество на живот в полза на гражданите. В този контекст, програмите „Хоризонт Европа“ и „Творческа  Европа“  предоставят  много  възможности за  международно сътрудничество в сферата на културата, творчеството и опазването на културното наследство. Пожелавам тези програми да бъдат източник на нови идеи, творчество и активно българско участие.

Благодаря още веднъж на Н.Пр. г-жа Ел Мидауи за сътрудничеството в областта на  културното  наследство.Европейският  съюзи  Мароко са  ключови  партньори  в образованието и културата, основано на преимущества за всички страни


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com