Събота,

Габриел: Правим клъстер за културно наследство

От: Стандарт -
Габриел: Правим клъстер за културно наследство
A
A
A

Ще концентрирам своето изказване върху три ключови думи. Така започна речта си българският еврокомисар Мария Габриел, която е специален гост на церемонията "Чудесата на десетилетието".

Първата дума е благодарност, каза тя.

Благодаря на г-жа Бозукова, че превръща една прекрасна инициатива в традиция. Нашето културно наследство е нашето ДНК. Огромно признание е, че го правите популярно и извън Европа.

Искам да благодаря и на археолозите, кметовете, тези, които са положили усилия да се връщаме по тези места. Наш дълг е да откриваме и преотриваме културното си наследство.

Втората ключова дума е нови хоризонти - те са очертани с новите технологии и цифровизацията. Моята голяма гордост е че за първи път в програма "Хоризонт Европа" ще има клъстер на културното наследство с бюджет от 2 милиарда евро.

Започваме работа за създаване на облак на европейското културно наследство. Отворена е поканата за всички музеи - и за малките регионални.

Имаме нещо уникално европейско, ако не го защитим сега, след 5-10 г. няма да имаме същия шанс.

Другият хоризонт - устойчивост. Зелената сделка, всичко, свързано с климатичните промени - вярвам в силата на културното наследтво и културните дейци. Всеки трябва да усети, че е част от този процес.

Поздравявам Ви, г-жо Бозукова, че в инициативата устойчивостта е водеща. Днес повече от всякога има нужда от подкрепа и на културния туризъм.

Обръщам внимание и на младите хора - все повече трябва да работим с тях. Да имат умения и компетенции, за да видят перспективи за развитие в културното наследство. 18-годишните имат право да пътуват в Европа, с екипа ми ще въведем възможност да се запознаят с културното наследство.

Това е един неизползван потенциал - ако получи подкрепа, може да има невероятен тласък за развитие.

Има достатъчно добри практики и в България, но  всичко това можем да го направим, ако сме обединени. И това носи вашата инициатива, каза българският еврокомисар.

Да се гордеем с културното си наследство, а то да дава желание за инвестии, добави тя.

Благодаря, че изпращате това послание в един глас, завърши речта си Мария Габриел.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички