Европейски скок! "Стандарт" влезе в семейството на "Европа Ностра"

Славка Бозукова е председател на българския клон на организацията Общество "Културно наследство"

Европейски скок! "Стандарт" влезе в семейството на "Европа Ностра" | StandartNews.com

Европейски скок за "Стандарт". Медията ни знаково влезе в семейството на най-голямата и най-влиятелна организация за опазване, съхранение и популяризиране на културното наследство "Европа Ностра".

Българският филиал представен на 60-ия юбилей на "Европа Ностра"

Издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова е председател на българския филиал на "Европа Ностра" - Общество "Културно наследство". Той бе официално представен на Съвета на "Европа Ностра", който заседава в Белград на 18 май 2023 г. С тържественото заседание, в което участват 60 членове на Съвета, бяха отбелязани 60 години от създаването на "Европа Ностра". Ден по-късно в Белград, "Европа Ностра" - Сърбия, организира международен форум за съхранение на културното наследство на Белград.  

ВИЖ ОЩЕ: "Стандарт" с европейски пробив. Влезе в Европа

Топлото посрещане

Медия "Стандарт", която от 13 години провежда най-голямата кампания за опазване и развитие на културно-историческото наследство в страната ни "Чудесата на България, и Общество "Културно наследство" бяха изключително топло посрещнати.

БРАНД БЪЛГАРИЯ - ДОКОСНИ ЧУДЕСАТА: Бонония и Аугуста Траяна - Чудесата на 2022 г.

Добре дошли в семейството на "Европа Ностра". С тези думи изпълнителният президент за организацията Херман Парцингер посрещна Славка Бозукова. Тя бе представена на Съвета от генералния секретар на "Европа Ностра" Снешка Михайлович, дългогодишен партньор на "Стандарт" в кампанията "Чудесата на България".

Славка Бозукова с Херман Парцингер

Радвам се, че за първи път България участва в заседание на "Съвета на "Европа Ностра", каза Парцингер. Той заяви, че това е изключително важно, защото България има впечатляващо културно наследство. Парцингер даде за пример уникалния праисторически комплекс в Караново, който няма аналог в Европа и света. Проф. Парцингер е сред най-изтъкнатите учени археолози в Германия, виден праисторик, който е познат в страната си като немския Индиана Джоунс.

Знакови учредители на Общество "Културно наследство"

Пред Съвета на "Европа Ностра" г-жа Бозукова представи българския филиал на най-голямата организация за опазване на културно-историческото наследство в Европа.

2018 г.  - Издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова получи голямата награда на "Европа Ностра" за популяризиране на културното наследство чрез националната кампания "Чудесата на България"

Европейският път на "Стандарт" започна през 2018 г., когато "Европа Ностра" присъди на медията ни голямата награда за популяризиране на културното наследство. "Стандарт" е официален член на "Европа Ностра" от миналата година. Медията и кампанията "Чудесата на България" са основател и двигател на българския филиал на "Европа Ностра" -  Общество "Културно наследство", учреден този месец. Останалите създатели на неправителствената организация са Фондация "Кредо Бонум", Националният борд по туризъм, УНСС, Фондация "Български строител", Фондация "Грижа за културното наследство" и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Официалното представяне на Общество "Културно наследство" в България ще се състои след по-малко от месец в Пампорово. Там Общество "Културно наследство" прави мащабен форум за културно-историческото наследство на Родопите като възможност за развитие на региона чрез туризъм 4 сезона, съобщи Славка Бозукова пред Съвета на "Европа Ностра". В конференцията "Пампорово - сърцето на Бранд Родопи. Туризъм 4 сезона" ще участват министри, народни представители, много кметове, представители на бизнеса, историци, археолози, неправителствени организации, медии.

Новият европейски Баухаус и програмата Баукултур влизат в България

Целта на Общество "Културно наследство" е да изповядва принципите на "Европа Ностра" в духа на декларациите й от последните форуми, заяви Славка Бозукова. Тя подчерта, че акцент в дейността на Общество "Културно наследство" ще бъде старт на Новия европейски Баухас в България и развитие на мащабната европейска програма Баукултур. Те предвиждат нов живот за обектите от културно-историческото наследство чрез вграждането им в новата умна, екологично чиста и енергийно неутрална градска среда.

ВИЖ ОЩЕ: Европа Ностра на форум на "Стандарт": Трябва да говорим за наследството на Балканите 

30 август 2021 г. - Снешка Михайлович на международния форум "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от кампанията "Чудесата на България" на "Стандарт" 

Общество "Културно наследство" ще помогне за активното участие на България в новоучредените от "Европа Ностра" два хъба за културно наследство в Европа - в Атина и в Краков, каза още г-жа Бозукова.

Международен форум "Културното наследство  на Балканите - споделена памет, споделено бъдеще"

Славка Бозукова представи програмата на Общество "Културно наследство" до края на годината. Кулминацията на поредицата от събития ще е международният форум "Културното наследство  на Балканите - споделена памет, споделено бъдеще" през ноември. В него ще участва "Европа Ностра" и филиалите й в региона, представители на властите и неправителствените организации от балканските държави.

Славка Бозукона с Ирина Суботич

По време на Съвета Славка Бозукова обсъди сътрудничество чрез общи проекти с Лидия Карас, ръководител на "Европа Ностра" - Гърция, с Ирина Суботич, президент на "Европа Ностра" - Сърбия и с Роксана Вринг от ръководството на "Европа Ностра" - Румъния. Издателят на "Стандарт" покани трите дами да посетят България и да участват във форума "Пампорово - сърцето на Бранд Родопи. Туризъм 4 сезона". А през септември да представят проекти на Балканския форум.

Пълна подкрепа за провеждането на големия международен форум "Културното наследство  на Балканите - споделена памет, споделено бъдеще" изрази Снешка Михайлович, която ще има специално участие в конференцията. Форумът ще бъде много полезен не само за съхранението на културното наследство в региона, но предвид успешното осъществяване на пилотния проект за културно-исторически хъб в Атина - и за възможностите България активно да се включи в него, заяви Михайлович.

Славка Бозукова с Лидия Карас

Балканите имат огромни възможности за по-добро сътрудничество в областта на културно-историческото наследството и осъществяването на трансгранични проекти, в които да се включат предимно младите хора, заяви Лидия Карас.

Нов културно-исторически маршрут: Ксанти - Пловдив

Славка Бозукова обсъди с Лидия Карас възможността да се изглади нов културно-исторически маршрут, който да свързва гръцкия град Ксанти с българския град Пловдив. Един такъв маршрут ще бъде копие на пътя, който е съществувал в древността. Това ще бъде и една от темите, които ще се обсъждат в Пампорово.

Славка Бозукова със Снешка Михайлович, генерален секретар на "Европа Ностра" и с Весна Марианович, генерален секретар на "Европа Ностра"-Сърбия

Готовност за разширяване на културното сътрудничество между България и Сърбия в рамките на семейството на "Европа Ностра" декларира и Ирина Суботич. На 19 май 2023 г. тя бе домакин на международния форум "Културно наследство на Белград", който се проведе под егидата на "Европа Ностра" в сръбската столица. Суботич е ветеран в битката за опазване на културно-историческото наследство на Сърбия. Към нея се обръщат всички представители на "Европа Ностра", когато става въпрос за каузи по съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство на Балканите.

Възстановяването на културното наследство в Турция

Партньор на балканския форум "Културното наследство на Балканите - споделена памет, споделено бъдеще" в София се очаква да бъде президентът на "Европа Ностра" - Турция, Хъмза Юксел. Тя запозна Съвета с последствията от опустошителното земетресение върху културно-историческото наследство в засегнатите региони в южната ни съседка. Необходима е цялостна програма за възстановяване на наследството на Турция. Тази тема ще бъде една от приоритетните на Балканския форум, увери Славка Бозукова.

30 август 2021 г. - Мария Габриел на международния форум "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от кампанията "Чудесата на България" на "Стандарт" 

Мария Габриел - силният глас на българското културно-историческо наследство в Европа

Херман Парцингер и Снешка Михайлова изразиха пред Славка Бозукова удовлетворението си от номинацията на бившия български еврокомисар Мария Габриел за премиер на България. Като еврокомисар в ресорите на Габриел влизаше дигитализацията и опазването на културното наследство на Европа, като по тези теми тя работеше в много тясно сътрудничество с "Европа Ностра". Сега този ресор се поема от вицепрезидента на Еврокомисията Маргаритис Схинас, който също работи в много мясно партньорство с "Европа Ностра".

В лицето на Мария Габриел "Европа Ностра" винаги е имала огромна подкрепа за запазването и възстановяването на културно-историческото наследство, отбелязаха Парцингер и Михайлович.

Славка Бозукова ги информира, че за първи път културно-историческото наследство на страната ни попадна като стратегически приоритет в управленската програма на кандидат-премиера Мария Габриел, която бе представена в началото на седмицата.

18 ноември 2022 г. Вицепрезидентът на "Европа Ностра" Пийт Яспърт бе специален гост на форума "Бранд България - докосни Чудесата", организиран от националната кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Патрон на кампанията е вицепрезидентът Илияна Йотова. Яспърт донесе в София новината, че "Стандарт" е член на "Европа Ностра"

В лицето на Габриел като министър-председател България ще има силен глас в Европа, коментира Михайлович, подчертавайки че силно се надява Габриел да бъде избрана за премиер. Защото това ще задвижи възможностите на България за сътрудничество с останалите европейски страни посредством "Европа Ностра", каза Михайлович.

Именно Мария Габриел даде тласък на процеса по дигитализация на културно-историческото наследство и  включването на младите хора в пренасяне на наследството в бъдещето, припомни генералният секретар на "Европа Ностра".

"Европа Ностра" с вицепрезидент от Украйна

Трима нови вицепрезиденти има "Европа Ностра", като един от тях е от Украйна. Европейската организация декларира пълната си подкрепа за страната - жертва на руската агресия.

Форумът за културното наследство на Белград в четвъртък започна с едноминутно мълчане в памет на загиналите сръбски деца, простреляни от свой съученик.

Форумът в Белград се провежда като поредно усилие да се издигне темата за културното наследство на Балканите като една от най-важните за развитието на региона. Свързана е и с интеграцията на Западните Балкани, каза Снешка Михайлович.

Изключително голяма активност на форума проявиха представителите на Южна Европа - Гърция, Кипър, Италия, Испания и Франция, тъй като това са и регионите в Европа в най-много културно-исторически ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай