Европа Ностра: Трябва да говорим за наследството на Балканите

Зелената сделка няма да е успешна без култура, каза генералният секретар на "Европа Ностра"

Европа Ностра: Трябва да говорим за наследството на Балканите | StandartNews.com

„Европа Ностра“ е европейският глас в опазване на културно-историческото наследство. Това заяви генералният секретар на организацията Снежка Михайлович по време на форума "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от независимата медия „Стандарт” в партньорство с най-голямата рекламна агенция М3 Комюникейшънс.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бъдещето на Чудесата е в дигиталния свят

Първият по рода си форум в България събра представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

ВИЖ ОЩЕ: Минеков: Дигитализацията на културата не е била пожелана

Снежка Михайлович подчерта, че се радва да е в София, защото за първи път вижда лицата на хората на живо, а не от екрана на компютъра.

ВИЖ ОЩЕ: Габриел: Културното наследство прави Европа по-добро място за живот

„Започвам с емоция, защото тук сме заедно с директора на „Европа Ностра“ в Сърбия Весма Марианович и това дава възможност за говорим за културно-историческото наследство на Балканите. Радвам се, че заедно с еврокомисаря Мария Габриел говорим не само за култура, а за бъдещето като цяло“, каза още Михайлович. „Ние се надяваме, че много хора от България ще се заинтересуват от „Европа Ностра“, тук сем заедно с вицепрезидента Пийт Яспърт и три дни ще разглеждаме,,ще дискутираме“, допълни генералният секретар на „Европа Ностра“.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова: Чудесата спечелиха верни приятели

Тя разказа, че тази година българи са спечелили наградата на организацията с проекта „Таратанци“. „Продължавайте кампанията Чудесата на България“, защото тя е посланик не само на българското културно наследство, но и това на Балканите.

ВИЖ ОЩЕ: Акад. Ревалски: Радвам се, че БАН е партньор на "Чудесата"

Михайлович посочи, че маестро Пласидо Доминго е почетен президент на „Европа Ностра“ и трябва да разберем, че не присъства, защото трябва да си пази гласа преди концерта му в София. По повод „Нов Европейски Баухаус“ Снежка Михайлович подчерта, че за да е успешна Зелената сделка в нея задължително в нея трябва да присъства културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай