Джаз-иконата Джери Бергонци идва на фестивала в Града на липите

Джаз-иконата Джери Бергонци идва на фестивала в Града на липите  | StandartNews.com

Световноизвестният саксофонист ще проведе и безплатен майсторски клас в Стара Загора и София

Почитателите на джаза у нас ще могат да видят за пръв у нас на живо джаз-иконата Джери Бергонци Световноизвестният саксофонист ще изнесе концерт по време на фестивала „Джаз форум Стара Загора", съобщиха организаторите. Концертът ще бъде на сцената на античния форум на 12 юни, а заедно с маестрото ще свирят и българските джазмени Пламен Карадонев, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Елена Колева. На следващия ден, 13 юни, Бергонци ще проведе безплатен майсторски клас в Стара Загора, а на 16 юни ще гостува и на Националната музикална академия „Панчо Владигеров" в София.

„Докато го има Бергонци, нито един саксофонист не може да лежи спокойно на лаврите си" - казва за него друг веик майстор на сакса и джаза - великият Майкъл Брекър. Световно признат като джаз-изпълнител, композитор, автор и преподавател, Бергонци работи дълги години с такива светила като Дейв Брубек, Джо Ловано, Майк Скофийлд, Майкъл Брекър, Боб Бергман и много други.

Музиката му е богата, мощна, красива и лирична, а световната джазова критика щедро го обсипва с похвали. Бергонци е музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант, казват критиците.

Джери Бергонци е автор на мултимедийната поредица за импровизация "Inside Improvisation" и публикува много други популярни учебници и програми. Дискографията му наброява десетки собствени албуми и стотици участия в записи. Последният му авторски проект „Three for All" ще излезе съвсем скоро тази година.

„Джаз форум Стара Загора" се организира от общината и фондация „Джазтет", а всички концерти и събития по време на феста са безплатни, благодарение на специалната подкрепа на фондация „Америка за България" и американската компания, „КонтурГлобал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай