1,8 млн. за 6 от Чудесата на България

Започва ударно разкриване на тайните

1,8 млн. за 6 от Чудесата на България | StandartNews.com

Започва ударно разкриване на тайните в 6 от най-големите Чудеса на България. 1,8 млн. лв. отпусна днес кабинетът за археология в шест от най-големите и най-значимите обекти от древното ни културно-историческо наследство. С средствата перлите от древността ще се превърнат в невероятни туристически атракции.

350 000 лв. получа БАН за археологическо проучване, реставриране и социализиране на най-стария град в Европа - Провадия - Солницата. Праисторическият солодобивен център пази първите крепостни стени на Стария континент, в него чл.-кор. Васил Николов, който от години проучва обекта, откри царски гроб на 64 века. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски.

400 000 лв. получава община Петрич за проучванията на Античния град - бижу „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до „Хераклея-Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от кабинета.

300 000 лв. отиват при община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария. „Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

450 000 лв. правителството и за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград. 300 000 лв. ще постъпят в бюджета на Търговище разкриването на античния и средновековен град Мисионис.

100 000 лв. пък ще получи Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ в Разград.

Премиерът Борисов показа, че е впечатлен от работа на археолозите по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства за 6-те обекта. „Те са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“, подчерта Овчаров. Той изтъкна, че има засилен интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

„Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите“, изтъкна Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.

Премиерът напомни, че магистралата при Търговище се забавила с над година и половина заради проучванията. Затова поръча на експертите освен на Рациария при Видин, да работят и по обектите по пътя Ботевград - Мездра.

"Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“, заключи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай