Неделя,

1,8 млн. за 6 от Чудесата на България

От: СТАНДАРТ -
1,8 млн. за 6 от Чудесата на България
A
A
A

Започва ударно разкриване на тайните в 6 от най-големите Чудеса на България. 1,8 млн. лв. отпусна днес кабинетът за археология в шест от най-големите и най-значимите обекти от древното ни културно-историческо наследство. С средствата перлите от древността ще се превърнат в невероятни туристически атракции.

350 000 лв. получа БАН за археологическо проучване, реставриране и социализиране на най-стария град в Европа - Провадия - Солницата. Праисторическият солодобивен център пази първите крепостни стени на Стария континент, в него чл.-кор. Васил Николов, който от години проучва обекта, откри царски гроб на 64 века. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски.

400 000 лв. получава община Петрич за проучванията на Античния град - бижу „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до „Хераклея-Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от кабинета.

300 000 лв. отиват при община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария. „Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

450 000 лв. правителството и за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград. 300 000 лв. ще постъпят в бюджета на Търговище разкриването на античния и средновековен град Мисионис.

100 000 лв. пък ще получи Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ в Разград.

Премиерът Борисов показа, че е впечатлен от  работа на археолозите по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства за 6-те обекта. „Те са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“, подчерта Овчаров. Той изтъкна, че има засилен интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

„Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите“, изтъкна Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.

Премиерът напомни, че магистралата при Търговище се забавила с над година и половина заради проучванията. Затова поръча на експертите освен на Рациария при Видин, да работят и по обектите по пътя Ботевград - Мездра.

"Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“, заключи Борисов.

 


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички