Теодосий Спасов, Валя Балканска и Васко Кръпката пяха заедно в Кърджали

Теодосий Спасов, Валя Балканска и Васко Кръпката пяха заедно в Кърджали  | StandartNews.com

В навечерието на празника на духа-24 май Кърджали събра на една сцена световноизвестният Теодосий Спасов и голямата родопска певица Валя Балканска. В благотворителния концерт за набиране на средства за изграждане на нов иконостас в църквата „Св. Успение Богородично" в квартал „Гледка" участваха още неостаряващият рокаджия Васко Кръпката, ВИГ„Пампор" и фолклорен танцов състав „Тракийска младост".

„Дарителството винаги е било важна част от ценностната система на българите още от Възраждането и благодаря на всички музиканти, подкрепили идеята", каза областният управител Илия Илиев, под чийто патронаж се проведе концерта.

„Няколко пъти ми се е случвало да пея на такива концерти, даже имам грамота за ктитор. Горд съм, че съм поканен тук", сподели Васко Кръпката и изпълни един от най- популярните си хитове.

„В тези тежки времена трябва да се грижим за храмовете. Трябва да се помага на нашия дух, който е част от нашето българско възпитание. Всички, които населяваме България трябва да имаме хубави храмове и за християни, и за мюсюлмани и за евреи, за всички, които търсят всеобщия Бог. Някои го намират по-лесно чрез храмовете, ние музикантите сме облагодетелствани чрез музиката да достигаме до него", каза преди концерта Теодосий Спасов.Заедно със своята формация световноизвестният музикант взриви залата. Със ставане на крака публиката посрещна Валя Балканска и нейната космическа песен „Излял е Делю хайдутин".

Този нов иконостас е нужен, защото през далечната 1939г. не е направен оригинален. Тогава набързо се сковава един дървен и настоятелството решава да бъде изграден нов според традициите и каноните на православната църква. „Знаменателно е, че концертът се провежда в годината, когато честваме 1150 години от приемането на християнството по българските земи. Повече от 1300 г. българската държава и народът ни са под покрива на православната ни църква", каза пред присъстващите свещеникът в храма „Свето Успение Богородично" отец Боян Саръев. По думите му събраните няколко хиляди лева от кампанията няма да покрият всички разходи за направата на иконостаса, но по този начин много хора ще се приобщят към каузата, така всички ще станат съучастници в изграждането на нов олтар за храма. Свещеникът припомни думите на митрополит Климент "Има ли православие, ще има и България" и благослови начинанието.

Храмът в квартал „Гледка" е изграден с дарения и доброволен труд на тракийските бежанци и е открит преди близо 80 години. От 1990 г. до днес неизменно името на църквата „Св. Успение Богородично" се свързва с отец Боян Саръев. През 2003-та с дарения свещеникът се заема с грандиозен проект за изграждане на манастирски комплекс. Храмът в кв „Гледка" е популярна дестинация за поклонически туризъм в Родопите. Той е паметник на културата и заслужава да има иконостас, който да отговаря на каноните на Българската православна църква, споделиха художникът Иван Янев и Валентина Иванова от Инициативния комитет като призоваха родопчани да подкрепят инициативата според своите възможности – с билет за концерта, с изпращане на дарителски SMS или по банков път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай