Странностите на великите музиканти

Странностите на великите музиканти | StandartNews.com

Ако нямаш сенки зад гърба си, значи не си в светлината, смята Лейди Гага. И е права. Колкото по-грандиозно е творчеството, толкова по-тъмно е зад ръката на създателя му. Музиката на Моцарт, Бетовен, Фреди Меркюри и Джон Ленън отдавна живее в самостоятелен свят, без нужда от подробности около биографията на бащите им. Въпреки това някои от личните им странности са прекалено интересни, за да останат незабелязани.

Моцарт пишел стихове за екскременти

На Волфганг Амадеус Моцарт е било достатъчно да чуе дадена мелодия само веднъж, за да я запомни и пресъздаде без грешка, а едва тригодишен изкомпозирал първата си симфония. Но гениалността му се подхранвала от странно чувство за хумор, което включвало цинизми с изпражнения, диагностицирано като "скатология". В едно писмо до 19-годишната си братовчедка, 21-годишният Амадеус пише: "Сега ви пожелавам лека нощ, да изтропате л*йна в леглото с цялата ви мощ". Всички подобни шеги били съпроводени с истеричен смях, който наподобявал котешки звуци (онзи кикот, който чуваме и във филма на Милош Форман "Амадеус"). Впрочем малко известно е, че композиторът обичал да се прави на котка. На една от репетициите с певците му в операта много му доскучало и започнал да прескача маси и столове, мяукайки и правейки салта. Дори пише комедия, в която жена отговаря на въпросите на съпруга си само с котешки звуци, докато горкият човечец се отчайва и започва сам да мяука. Песента се казва "Дуета на котката".
В други моменти на скука Моцарт измислял прякори на всичките си приятели, като правел заигравка с думи - Херцогиня Дупепляска, Графиня Уринопускаща, Принц Шишко фон Прасеопашко и пр.
Според някои психолози Моцарт е страдал от хиперактивност и дефицит на вниманието (ХАДВ). Други смятат, че е имал синдрома на Турет - състояние, белязано от обсесивно или неконтролируемо използване на цинизми.
Парите, които Моцарт изкарвал от оперите си не били никак малко за жив творец, но той бил с толкова широки пръсти, че редовно изпадал във финансови затруднения. Когато починал едва 36-годишен, жена му Констанца легнала в леглото до мъртвеца, за да прихване от болестта му и да умре заедно с него.

Бетовен композирал с думи

Симфониите били доста весели творби, преди 30-годишният Бетовен да излезе за първи път на сцената във Виена със своята минорна интродукция. Публиката не очаквала да чуе нещо толкова меланхолично и дори го сметнала за шега.
В детството си Бетовен обичал да свири на цигулка, с която се отпускал в звука, без да се съобразява с ноти и правила. Веднъж баща му попитал: "Що за глупави неща събираш и свириш? Знаеш, че не мога да понасям това. Свири по ноти или нищо няма да стане от теб". Но това не си останало само в детството. Томас Ман описва в "Доктор Фаустус" как Бетовен бил забелязан да композира с думи, като тук-там вкарвал по някоя нота. "Че какво записва в бележника си?"- питали наблюдателите. "Той композира." - "Но той пише думи, не ноти", възкликвали околните, но Бетовен добре си знаел какво прави, без да се интересува от правилата.
Въпреки огромната си дисциплина и стриктност, бил доста нехаен към дома си, в който цукалото стояло пълно до пианото. Като млад музикант бил весел и приветлив, но след оглушаването се превърнал в изключително раздразнителен човек. След смъртта на брат му Бетовен осиновява племенника си Карл, който след няколко месеца със своя чичо направил опит за самоубийство, само и само да избяга от него.

Вагнер носел женски дрехи

Великият немски композитор от 19-и век Рихард Вагнер страдал от еризипел: бактериално остро инфекциозно заболяване на кожата, което се проявява в обриви и лезии (увредени участъци от кожата). Композиторът правил неуспешни опити за лечение с клизми по два пъти на ден, но повече му помагали сатенените халати и възглавнички, чиито допир облекчавал дразненията. Писмата на Вагнер до неговата шапкарка свидетелстват за нещо повече - композиторът си е падал по женските гардероби. Поръчките му включвали "грациозни костюми", украсени с дантелени заврънкулки, обикновено в розово. Те били уж за жена му, Козима, но в изрядно водения от нея дневник никъде не се споменава за подобни дрехи. Тя дори "поръчала" на Вагнер розов килим от фламинго за неговия 66-и рожден ден. Когато пишел последната си опера "Парсифал", Вагнер се обградил с розови възглавнички с ухание на рози и взимал вани с парфюми, за да се вдъхновява. Той умира на 66 от сърдечен удар във Венеция, облечен според слуховете в розов халат.

Фреди си говорил с котките по телефона

Дори в официалната му лична карта пишело "Фредерик Меркюри", въпреки че рожденото му име е Фарук Булсара. Нищо освен Фреди не било добре прието от него. Той обичал котките си толкова много, че постоянно им се обаждал да ги чуе. Неговата близка приятелка Мари Остин държала слушалката от другата страна и така се провеждали разговорите. Освен това поръчвал да му правят техни портрети, които да носи със себе си.
Меркюри винаги бил в най-добрата си форма след емоционални конфликти. Малко преди шоуто му в Милтън Кийнс, певецът имал толкова грандиозна кавга с тогавашната си любовница Бил Райд, че се появил на концерта с белези от зъби по ръцете. Редовно в апартамента им имало слой от стъкла по пода. В един спор двамата крещели един на друг толкова дълго, че Фреди се събудил напълно пресипнал. Точно тогава му предстояло участие в едно от най-популярните американски предавания. Прекарал целия си ден в неуспешни опити да върне гласа си, който се появил след доста време.

Принс слагал покани за парти в албума си

За разлика от Фреди, името на Принс наистина си е Принс. Той имал в къщата си специална стая с религиозни книги, която наричал "Стаята на знанието". Певецът бил истински отдаден свидетел на Йехова и дори обикалял по домовете да проповядва. През 2003 г. жена от Минесота отворила вратата си след позвъняване, а на прага й - Принс, готов да й разкрие тайните на Бога. Музикантът твърди, че е развил алтер его под името Камил, а вокалите в песента "If I was your girlfriend", били изпети именно от него.
Друго любопитно за него е, че е организирал игра, по примера на тази с билетите на Уили Уонка в "Чарли и шоколадовата фабрика". През 2006 тайно скрил 14 лилави билети в албума си. Късметлиите били поканени на много специален частен концерт в дома му.
Принс е бил едва на няколко пресечки от мястото на убийството на Джон Ленън през декември 1980.

Джон Ленън пее за любов и изоставя сина си

Човекът, който пее "представете си да няма религии", всъщност бил обсебен от всякакви спиритуални идеи - хинду медитация, Ай Чинг и астрология. Почитаният за икона на мира и любовта всъщност имал огромен проблем с агресията над жените. Това беше документирано в няколко филма, проследяващи живота му, а по-късно и самият той го признава. Първата му жена, Синтия, и първородният му син, Джулиан, разказват как Ленън винаги отсъствал, бил безразличен и наркоманизиран, и като цяло изключително неприятен да бъдеш наоколо му, особено ако си дете. След развода си със Синтия бийтълсът избягал с изгората си Йоко Оно и напълно изоставил сина си. След няколко години се върнал при жена си, но отношението му към Джулиан си останало все така офанзивно, като крещял на момчето, докато не се разплаче. Може би най-тъжното признание в живота на музиканта, е когато синът му споделя, че винаги е чувствал Пол Маккартни за свой истински баща, вместо него.

Боуи пръв пуска безплатно парче в нета

Освен всички експерименти с музикални интерпретации, Дейвид Боуи е и първият изпълнител, който пуска своя песен за свободно сваляне в мрежата още през 1996 г.. Тогава отнемало около 11 минути парчето "Telling Lies" да зазвучи на всеки компютър. За 90-те това си е абсолютна революция - няма тогавашен изпълнител, който да не е на нож със световната мрежа, недоволен, че песните му се появяват там. Две години по-късно Дейвид създал свой собствен интернет-оператор, наименуван БоуиНет, който действал до 2012 г. Месечния абонамент за него бил 10 евро, а всеки потребител получавал по 20 мегабайта за създаване на своя собствена страница, както и бонус - достъп до албумите на легендарният музикант.

Джако спял гримиран

Едва ли има друг човек, който да отглежда в къщата си шимпанзе с питон, овен и две лами. Известни са неговите козметични обсесии - имало период, в който Джексън спял в хипербарна кислородна камера, която забавяла процеса на стареене. По-късно обаче я оставил на Калифорнийския медицински център за нуждите на хора с изгаряния. Всъщност Майкъл имал дисморфично разстройство - сериозно заболяване, при което човекът се занимава с въображаеми физически недостатъци, обикновено включващи кожата, косата или носа. Хората с такива психически проблеми са склонни да предприемат постоянни козметични процедури и операции, като никога не виждат подобрение от тях. Кралят на попа имал над 30 хирургични корекции, а бившата му жена, Лиса Пресли, разказва, че той никога не чистел грима си, дори когато си лягал да спи.
Малко известен факт за него е, че всъщност бил много запален читател, който дължал на библиотеката огромни суми за невърнати книги. А оттам му писали, че ще му опростят таксата, ако им върне книгите с автограф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай