Радев с ключов ход за културното наследство

Проф. Бетани Хюз вкарва България в Съкровищата на света

Радев с ключов ход за културното наследство | StandartNews.com

Развитието на връзката между културното и историческо наследство, туризма и икономиката трябва да бъде последователна държавна политика. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна в президентската институция с проф. Бетани Хюз. Известният английски историк, автор и водещ на документални филми засне с екипа си исторически и културни забележителности в България, които ще представи в епизод от поредицата си „Съкровищата на света“. Поредицата се фокусира върху културното материално и нематериално наследство и се излъчва в 120 страни с аудитория от над 200 млн. души.

Серията, посветена на страната ни, ще бъде излъчена в началото на следващата година. През м. май т.г. служебният министър на туризма Илин Димитров проведе среща с проф. Хюз, на която беше обсъдена възможността за заснемане на епизод на документалната поредица с фокус върху България, който е в процес на изготвяне.

Президентът Радев подчерта, че разкриването и съхраняването на богатото културно и историческо наследство на страната ни не само насърчава туризма, но и създава предпоставки за развитието на редица други отрасли и за привличането на инвестиции. Държавният глава изрази увереност, че с многобройната си аудитория документалният филм на проф. Бетани Хюз ще създаде допълнителен импулс за популяризирането на страната ни като туристическа дестинация по света.

Проф. Бетани Хюз изрази възхищение от богатото българско културно-историческо наследство, което проследява над 1000 години от развитието на човешката цивилизация, както и от работата си с българските учени. Според проф. Хюз България следва да инвестира в  международната разпознаваемост на страната ни като туристическа дестинация, тъй като популяризирането на културата, историята и традициите ще увеличат интереса на много повече хора да посетят страната ни.

Обща бе позицията, че е необходима още работа за усъвършенстване на инфраструктурата към туристическите обекти, така че да се улесни достъпът до тях, както и за развитието на туристическите пакети, така че да се съчетават посещенията на културни и исторически обекти, с природните дадености на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай