Подземно царство посреща гости в Могилица

История, фолклор и красива природа се съчетават в родопското селце

Подземно царство посреща гости в Могилица | StandartNews.com

Чешма с огромна дървена лъжица и бъклица беше предложена Гинес
 

Могилица е родопско селце, което освен с богатите си културно-исторически и природни забележителности, е известно и с предложението за рекордите на Гинес. В центъра на селото има чешма с огромна дървена лъжица и бъклица, които, заради необичайните си размери  участваха в световната надпревара.

Лъжицата е дълга 4.3 метра и побира 55 литра, но се оказа, че само 30 см я делят от рекорда на Гинес. Изработена е от местния майстор бай Минчо Минчев.

Смолянският регион примамва с високи върхове, гъсти гори и прекрасни планински поляни. Тук се издигат най-високите върхове на Родопите, а селцата, накацали живописно по стръмните склонове, пазят тайните на планината и разказват легенди от героичното минало на района. 

Едно такова селце е Могилица. То се намира на 27 км южно от Смолян, а къщите са накацали върху левия бряг на река Арда. 

Данните за човешко присъствие в района са от второто хилядолетие преди новата ера. 

През времето на Византийската империя селището е било курортен център. Тук са идвали на лов и отдих представители на висшата аристокрация. 

Могилица се е бранила от три крепости с тракийски и византийски произход (следи от тях са запазени и до днес), които затваряли поречието на р. Арда и Бориковската река. Оттук е минавал важен стратегически път от римско време, който свързвал Беломорието с Тракия.

Старото име на селото е "Тозбурун", което значи "прашна могила". Преданието разказва, че селото е получило името от близкия хълм (борум), намиращ се западно от селището. Вечер, когато стадата с овце се завръщали от паша и минавали покрай хълма, той преставал да се вижда заради праха, който вдигали животните.

Основен поминък на населението са били животновъдството, земеделието и дърводобивът.

Село Могилица е известно с множеството си туристически обекти, с които може да зарадва посетители от различни краища на страната и дори от чужди държави. Забележителности, които съчетават в себе си история, фолклор и красива природа. 
Първият обект е пещера Надарска. Тя се намира на 30 км южно от град Смолян, близо до село Могилица. Разположена в красива местност близо до селцата Кремене и Надарци, входът й е разположен на 1150 метра надморска височина. От панорамната площадка до него се разкрива красива гледка към сгушените къщурки в Надарци, а на юг и към връх Ком. Както повечето пещери в Родопите, и Надарска е образувана в мрамори. Тук обаче, карстовите процеси са действали с пълна сила през изминалите хилядолетия. С дължина от едва 55 метра, пещерата се нарежда сред най-богатите на вторични пещерни форми. Хилядите сталактити и сталагмити, огромните сталактони, красивите драперии... Цялото това изобилие от калцитни образувания превръща пещера Надарска в едно красиво подземно царство, което заслужава да бъде видяно! Пещерата не е благоустроена и влизането вътре се извършва само с водач! Достъпът до входа се осъществява чрез изкачване по пътека като денивелацията е +100 метра. Стопанисва се от Туристическо дружество "Крепостта-Могилица". 

Посещенията се случват след предварителна заявка. 

Следващият обект, който посетители на Могилица могат да видят, е гробът на Руфинка. 

Село Попрелка е малко и е близо до Могилица.  Разположено е на 1200 м надморска височина. Това е родното място на Руфинка - възпятата в една от най-трудните за вокално изпълнение родопски песни. Местните хора говорят, че Руфинка е действителна личност, живяла в селото преди повече от 150 години. Младото момиче било изтъкано от добродетели - работлива и много красива била Руфинка. В нея се влюбил напет момък от село Надарци. Но за голямо съжаление коварна болест сполетяла момичето и не след дълго увехнала една млада душа. Тежката участ на младите трогнала до сълзи народа и не след дълго била измислена елегичната песен, възпяваща трагедията на ранната моминска кончина. 

Историята разказва, че майката на Руфинка е засадила цвете - Бяла Кандилка на гроба й. И действително когато днес отидете там, ще видите растението, което цъфти през юни близо до гроба на младата родопчанка. До мястото има приятен маршрут, който може да се съчетае с пещера Надарска. 

Друга забележителност, която може да видите, е  Надарския надпис. Изсечен с тънко длето в скалата до старата пътека за село Надарце. Може да остане незабелязан ако не следите маркировката. До днес остава мистерия написаното на тази скала. Но някои хора вярват, че това е послание, оставено от древните траки, които обитавали тези земи преди повече от 2-3 хиляди години. Подобен на надписите край Ситово и Гела, Надарският надпис е още едно доказателство за богата история, която е скрита пред очите ни и чака точния момент да се покаже пред света. 

Пристигайки в Могилица няма как да не забележите Римски мост, който е един от символите на селото. Наричат го още Широк мост. Бил е част от стария античен път за Беломорието. През 80-те години е свързвал и Могилица с Арда. Съществува легенда, че в основите на моста е имало заровено злато. Според нея римляните имали обичай, когато строят мост да поставят в основите му пари. За да може когато мостът се повреди, да има средства за неговото ремонтиране. Дали това е само легенда или е самата истина, знаят само хората, които са го построили. 
Днес Широк мост е туристическа атракция. Преди няколко години той бе ремонтиран като са изградени каменни парапети с дървена ограда, за безопасност на преминаващите по него хора. В горното поречие на река Арда има доста римски мостове, които са останали ненаименовани.


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кольо
преди 1 месец

Името РУФИ съгласно законите за звуковата промяна има следното развитие през вековете: ЛАДА в РАДА в РОДА в РУГА в РУХА в РУфА в РУФЕ в РУФИ. Легендата за ЛАДА/РУФИ е тракийска и е запазена в родовата памет на местното население. Тракийското ЛАДА има смисловото значение "Момиче облечено в сватбена рокля" със значение на "добра жена", "подходяща жена". От ЛАДА в РАДА в ДАРА се образува името АРДА. Самото ДАРА е име на река което е станало синоним за река - Сър ДАРА, Аму Даря. От ДАРА се образува ДЕРЕ. Когато кажете ДАРЪ ДЕРЕ все едно казвате РЕКА РЕКА.

Откажи