Новото чудо на Крумовград. Една крепост разкрива тайните си

Следват нови проучвания

Новото чудо на Крумовград. Една крепост разкрива тайните си | StandartNews.com

Започнаха нови разкопки, втори за тази календарна година на късноантична и средновековна крепост край крумовградското село Храстово, каза за БТА ръководителят на проучванията доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ при БАН. Той уточни, че докато предходните разкопки са се случили със средства от община Крумовград, сегашните са от спечелен пред Министерството на културата проект.

ВИЖ ОЩЕ: Крепостта в Храстово – новото чудо на Крумовград

Крепостта Храстово е едно от големите чудеса на Крумовград. Очаквания са за сензационни находки.

В рамките на новите проучвания, които са едва на няколко дни, ще се продължи работата от лятото, когато усилията на екипа бяха насочени към работа по Източната част на крепостта, допроучване на откритото обгоряло жилище, некропола и мястото, където се предполага, че е имало църква.

Ще направим едно разширение, за да се опитаме и да сме сигурни, че това, което откриваме е именно църквата.“, уточни доц. д-р Рабовянов. И макар, че разкопките са само на няколко дни, археолозите вече имат находки. Сред тях отново са пластина от кавалерийска броня и сребърна монета – „турнезе“, от периода на завладяване на крепостта.

Доц. д-р Рабовянов припомни, че през летните разкопки почти изцяло е отворена Източната зона на крепостта, като изцяло бе разкрита и т.нар. главна кула. Тогава започна и консервация на крепостните съоръжения, които археолозите се надяват да довършат, за да се запази в добър вид крепостта.

Разкопките през лятото дадоха яснота за края на съществуването на крепостта и това е времето на османското нашествие в Родопите през 1360 г. – 1370 г., когато крепостта е атакувана, превзета, опожарена и изоставена.

Дейностите на крепостта край село Храстово ще продължат месец, като на обекта ще работят общо 20 човека. Отпусната сума за това е 46 хиляди лева, каза още доц. д-р Рабовянов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай