Ново чудо! Уникален ръкопис от Националната библиотека влезе в ЮНЕСКО

Самоковската библиотека е запазила невероятното издание

Ново чудо! Уникален ръкопис от Националната библиотека влезе в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Уникална новина. Трети ръкопис от колекциите на Националната библиотека беше включен в регистъра "Паметта на света" на ЮНЕСКО. Това е преписът на съчинението "Духовни двустишия", създадено от големия персийски поет, философ и мистик Мевляна, по-известен и като Руми.

Процедурата по вписването е завършена на 23 септември с провеждане на кръгла маса в турския град Коня, където той се установява и живее до края на дните си. Какво е значенито на тази творба и защо е ценен преписът, който се съхранява в София?

Стиховете на Мевляна водят към сърцето, а философията му е далеч от догмите. Затова посланията му имат много последователи от целия свят.

"Неговата поезия вдъхновява с това, че ни учи на любов към всяко едно живо същество - към растенията, животните, хората. Любовта към Бога", каза Севдие Али, архивист в Националната библиотека.

Със същата тази любов през 13 век пише и "Духовни двустишия" - притчи, които помагат на вярващите да разберат по-добре Корана. Съчинението "Духовни двустишия" на Мевляна е сред най-познатите и най-разпространяваните му произведения. Това е и една от причините то да бъде част от "Паметта на света", която събира ЮНЕСКО.

Преписът в Националната ни библиотека е извършен през XVI век от неизвестен автор. Известно е обаче кой е бил последният собственик на книгата.

"Тя е дошла от Самоковската обществена библиотека, чиито основател е Мехмед Хюсреф паша, който е заемал важни административни постове, както и членове на неговата фамилия", разказа Севдие Али.

Шест печата показват всички нейни притежатели. Откриваме и още един любопитен надпис.

"В османските библиотеки книгите се подреждат една върху друга, поради което е било необходимо автор и заглавие да се изписват върху долното стъпало на книгата", обясни Севдие Али.

Вписването на преписа, като част от "Паметта на света", скоро ще бъде отбелязано с изложба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай