Ново чудо! Откритие променя историята на Велико Търново

Археолозите откриха уникална кръчма

Ново чудо! Откритие променя историята на Велико Търново | StandartNews.com

Древна кръчма на 8 века откриха археолозите във Велико Търново.

Учените попаднаха на любопитната находка при спасителни разкопки на ул. „Ксилифорска”. Подмяната на водопровода в старинната част на града наложила спешните проучвания. Така на 12 декември археологът Илиан Петракиев се натъкнал на яма с 13 почти еднакви съда – 12 глинени и 1 стъклен. Находката датира от XIII век.

Те представляват кани с дръжки с вместимост литър – литър и половина.

"Еднотипността им предполага, че става дума за средновековна кръчма. И не само това, ами излезли и чаши и дори една бъклица", сподели Илин Петракиев пред "Труд".

Той допълни, че такава концентрация на съдове в една яма среща за първи път.

"Александра Янакиева и Веселина Стоянова работят по реставрацията на няколко съда и когато всичко е готово, ще дадем повече информация”, обяви проучвателят.

През миналата година Недко Еленски и Илиян Петракиев като част от екипа работиха по ул. „Ксилифорска” по едно доста дълго – близо 600 метра, и дълбоко 60 см трасе, от което излязоха любопитни находки. Недко Еленски там откри 4 черепа и три кумански пещи.

"Трасето на канала по тази улица минава през един от кварталите на средновековната столица, който се оказа, че навремето е бил много оживен и гъсто населен.

За съжаление, проучвания там в широк периметър са невъзможни", разказа още Петракиев.

Археолозите на Регионалния исторически музей – Велико Търново, извършили наблюдения по желание на инвеститори, а работата по новите кръстовища в града също им е отворило доста работа.

През миналия археологически сезон бяха проучвани няколко археологически обекта финансирани от държавата или с подкрепата на Община Велико Търново. С държавна субсидия бяха изследвани два обекта в древноримския град Никополис ад Иструм. Единият бе този на Иван Църов за приключване на археологическото проучване в сектора Югозападен ъгъл на Форумния комплекс.

Разкопките там водят началото си от 1983 г. Цялата археологическа информация от терена е добита. В екипа участват и Калин Чакъров и Михаела Томанова.

„Прецених, че няма какво повече да се проучва на терен, остава кабинетната работа”, обобщи Иван Църов.

Вторият проект от Никополис ад Иструм бе свързан с геофизично проучване. А в землището на село Самоводене бе проучен по геофизичен път малък обект, също под ръководството на Калин Чакъров.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи