Музей пази вагони, ползвани от Фердинанд І и Борис ІІІ

Разполага с експозиции на сградата на първата гара в България

Музей пази вагони, ползвани от  Фердинанд І и Борис ІІІ | StandartNews.com

Националният музей на транспорта и съобщенията в град Русе е създаден по случай 100 години от навлизането на жп транспорта в България през 1966 г. и е ведомствен обект на БДЖ. Разполага с експозиции на открито и в зали в сградата на първата гара в България, която се намира под Младежкия парк в Русе. Представя развитието на железопътния и речния транспорт у нас.



Често наричат първата българска железницата Русе – Варна, осъществена по инициатива на Митхад паша, "Баронхиршовата железница", мислейки, че тя е построена от барон Хирш. Но той строи железницата Цариград - Белово, а създател на линията Русе - Варна е английското акционерно дружество на Уйлям Гладстон и двамата инженери Баркли. Барон Хирш поема само експлоатацията на линията Русе - Варна след 1869 г и това е причина да започнат да я наричат на негово име. Собственост върху нея обаче има дружеството на Гладстон.



За работа по първата жп линия в България Русе - Варна през 1866г във вагоностроителния завод в Манчестър, Англия са произведени 10 локомотива от серия 148. След близо пет десетилетия, през 1914г, машините от тази серия излизат от експлоатация. Само локомотивът в най-добро състояние и султанският вагон са съхранени в специално депо, където са експонати в музея.

В музея може да бъде видян "вагон-салони" уникати – за височайши пътувания от І и ІІ правителствен влак. Сред коронованите особи имали привилегията да пътуват с тях са – Султан Абдул Азис, императрица Евгения, княгиня Климентина, Н.В. К.  Александър Батенберг,  Н.В.К. Фердинанд І, Н.В.Ц. Борис ІІІ и др.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Българска принцеса с меч ражда легендата за червените божури в Източните Родопи

Българска принцеса с меч ражда легендата за червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните х...

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи