Комплексът "Тракийски гробници“ отваря врати за туристи

Посещенията на обекта могат да се правят от сряда до неделя, като почивните дни са понеделник и вторник

Комплексът "Тракийски гробници“ отваря врати за туристи | StandartNews.com

Комплексът „Тракийски гробници“ в археологическия резерват „Сборяново“ край село Свещари откри новия туристически сезон и вече посреща туристи. Първите посетители за сезона бяха семейство от България, съобщи за БТА главният екскурзовод Елена Димитрова. Тя добави, че посещенията на обекта могат да се правят от сряда до неделя, като почивните дни са понеделник и вторник, предава БТА.

По думите на Димитрова интересът към Тракийската царска гробница с кариатиди, последният български паметник в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е голям. През изминалата година до творението на древните гети са пожелали да се докоснат близо 14 000 туристи от цял свят. Основно посетителите са били български граждани, сред които и много ученически групи. От чуждестранните туристи са преобладавали тези от Франция, Румъния, Испания и Италия.

"Туристите, които идват тук, споделят, че са впечатлени и не са виждали подобно място“, каза Елена Димитрова. По думите й гробницата е неповторима заради скулптурната украса, което не се среща в другите тракийски гробници. Откроява се така също и с архитектурата си. „Това, което отличава Свещарската гробница от всички други, е и фактът, че след като е разкопана и проучена напълно, около нея е построена камера, която е затрупана. Така посетителите имат възможност да заобиколят външната част на гробницата и да видят външните ѝ стени. Никоя друга гробница у нас не предлага това“, разказа още екскурзоводът. 

Свещарската тракийска гробница е част от Археологическия резерват „Сборяново”, който включва над 140 археологически и културни паметници. Гробницата е построена през 3-ти век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона. Гробницата е открита през 1982 г. при разкопки до селото. Заради своята уникална архитектура и украса три години по-късно обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО. 

От две години насам Тракийската царска гробница посреща туристи в изцяло реновиран вид. Обектът е реставриран по проект, финансиран от Посланическия фонд за опазване на културното наследство. „Реставрацията вече дава възможност на посетителите да видят в нова светлина този забележителен шедьовър на тракийската гробнична архитектура“, добави Елена Димитрова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай