Каньонът, който е разделен на две

Близо до Велико Търново

Каньонът, който е разделен на две | StandartNews.com

Едно от най- уникалните места близо до Велико Търново е Еменския каньон. Той е пролом на река Негованка. Каньоните се образуват под действието на течащи води, а те се образуват под влиянието на продължителна ерозия в плато, скалите се образуват, защото има по-твърди пластове скали, които са устойчиви на ерозията и остават издигнати като стени, докато останалите части се намаляват под въздействието на течащи води – като реки.

Каньонът се намира в северна България, на няколкостотин метра югоизточно от село Емен, което е на 25 километра северозападно от Велико Търново.

Местността е със силно развит карст – в каньона се намира Еменската пещера, която е една от най-дългите в България (3113м). Началото на Негованската екопътека е в с. Емен, но по асфалтов път може да се стигне до Еменската пещера – оттам започва най-интересната част на каньона.

Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90м отвесни скали. Каньонът се дели на две – горен боаз и долен боаз, като общата му дължина е приблизително 5 километра. Той е обявен за защитена местност през 1980-та година.

Тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Изградени са мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката из каньона достъпна и приятна. Безспорно най-красивата част от каньона е закътаният водопад Момин скок. Той е висок 10м и е обграден от три страни с отвесни скали.

Под него се образува красив широк вир. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай