Иманяри разкриха голяма находка. Историята се променя

Археолозите с голяма прогноза

Иманяри разкриха голяма находка. Историята се променя | StandartNews.com

Вследствие на иманярски набези, археолози започват работа по скален манастир до крепостта Палмате в района на с. Оногур, община Тервел.

След подаден сигнал археолозите също попадат на останките от ранно-византийската епоха, които са в изключително запазено състояние. Заради посегателствата основите са подкопани и се налагат спешни действия преди настъпването на зимата.

Затова и от Община Тервел отпускат средства от общинския бюджет, а служители на Регионалния исторически музей в Добрич започват работа на терен още тази седмица. Местността около село Оногур е известна за местните любители на старините и туристи, но не е масово популярна.

В поречието на Суха река се намира скален манастир, който има една от най-дългите пещери, скален тунел с интересни ниши, коридори и площадки. Това място като култов и жилищен комплекс е уникално за Добруджа, разказва Боян Тотев – археолог от РИМ Добрич с участие в над 35 експедиции.

"Близо до това място се разкрива верижно помещение от ранно-византийската епоха. С много високи арки – на 3 метра, стени, което като степен на запазеност няма аналог не само в Добруджа, но и в Северна България.

Това място още не е проучвано от археолозите, но е разбивано много активно от иманярите. Разбили са зидовете и са ги подкопали по начин, по който тази постройка няма да успее да презимува. Там падат много големи снегове. Това нещо се крепи по някакво чудо. Преди да започнат студовете, трябва да бъде частично проучено, консервирано и обезопасено.”

От Община Тервел са отпуснали 5 000 лв. за тези дейности и работата на терен започва още през тази седмица, посочва заместник-кметът Диана Илиева. 

"През това лято стана ясно, че в подножието на скалния манастир Шанкая има вграден параклис, тип църковно помещение.

Иманярите са започнали импровизирани разкопки. Докато времето позволява, трябва да бъде извършено, за да съхраним това, което имаме - да стигнем до това наследство, то да се съхрани и популяризира."

Боян Тотев предупреждава иманярите, че точно на това място няма да намерят нищо, което представлява ценност за тях, но биха могли да нанесат много щети от гледна точка на археологията. 

Според археолога мястото е важно не само от научна гледна точка, но и от туристическа, защото може да се социализира и да се превърне в много посещаван обект. За целта са необходими много повече средства от тези, които една малка община като Тервел може да осигури. За момента се подготвят проучванията там и се осигуряват условия находките да преживеят зимата, недокоснати от лошите условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Гаров
преди 6 месеца

Гордеете се че Канада краде нашето злато с помощта на Предателите от управлението на т.нар. европейска България .Имайте малко достойнство когато България е била държава всички тези на които ни предадохте са били в Юрския период вие сте дупедавци.

Откажи
БЛАГОИЗТЕЗАР
преди 6 месеца

Предателите,у,нас,са,ценна,находка,даже,им,дават,да,се,упражняват,върху,управлението,на,страната

Откажи