Гробницата в Неделино! Уникални находки

Нови разкрития на археолозите

Гробницата в Неделино! Уникални находки | StandartNews.com

Продължават разкритията при проучването на средновековния некропол край Неделино. Гробница от XII век беше открита в нива на семейство, което копаеше изкоп за кладенец. След като в началото на годината бяха открити 4 гроба, сега при проучването на некропола археолозите откриват още три. Според изследванията костите са на деца, предаде бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Ново чудо! Семейство откри тайнствена гробница в Родопите

„Единият гроб е на съвсем малко бебе - може би новородено. В него не бяха запазени кости, може би са изтлели с времето. В единият детски гроб, на по-голямото дете, открихме една огърлица от стъклени мъниста и между тях в средата бронзово кръстче. В други два женски гроба намерихме общо шест пръстена и четири обици, по един чифт в двата гроба“, каза Николай Бояджиев, археолог в Исторически музей – Смолян.

Археолозите предполагат, че некрополът е от XII-XIII век.

„Обрядът на погребване е християнски - изток - запад, с ръце скръстени на корема или на таза. В единия от детските гробове на гърдите“, обясни Бояджиев.

При археологическите проучвания на двата женски гроба са открити бронзови накити - шест пръстена и по чифт обеци.

„Предполагаме, че наоколо някъде е имало и средновековно селище. Тези гробове не са така на празно място. На този етап като една работна хипотеза можем да кажем, че това е някакъв малък некропол от типа на семейните или родови некрополи“, каза археологът.

Снежана Годумова, в чиято нива беше открита гробницата при изкоп за водоем, е от първите помощници на археолозите.

„Опитваме се да помагаме с каквото можем. Много ни е интересно да видим какво има как е било, що е било. Възможно е и наши роднини да са“, казва жената.

Ценното на откритите средновековни гробове е, че дават допълнителна информация за района на Неделино, където досега не са се провеждали археологически проучвания.

„Това, което се откри в тази местност Барица, е доказателство, че тук е кипяло живот. Не е тъмно петно Неделино за историята. В региона се търси гробът на патриарх Евтимий, защо да не е в Неделино“, коментира Здравко Димитров, зам.-кмет на Неделино.

Предстои комисия на Министерството на културата да приеме обекта и да се реши кой ще стопанисва археологическите находки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай