Дебют на млади таланти в Европейския музикален фестивал

Дебют на млади таланти в Европейския музикален фестивал | StandartNews.com

Млади музикални таланти от Националното музикално училище „Л. Пипков" ще дебютират на сцената на зала „България" в следващия концерт от програмата на Европейския музикален фестивал. На 29 април 6 деца от учебното заведение ще се изявят на голяма сцена като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио. Виктор Костов, Дарина Дикова, Лора Маркова, Изабел Маркова, Цоньо Цветков и Ива Банова са сред най-изявените възпитаници на училището и вече са участвали с успех в редица международни конкурси и състезания.

Те спечелиха привилегията да участват в концерта от Европейския музикален фестивал след като се явиха на специално прослушване, проведено в края на месец януари. Техните първи стъпки с професионален оркестър ще бъдат подкрепени от опитния маестро Григор Паликаров, който ще дирижира концерта. В програмата ще се изяви и студентът от Националната музикална академия Фарадж Акбаров (кларинет), носител на наградата на „Кантус Фирмус" от конкурса „Млади виртуози" през 2014 г.

Пианистите Виктор Костов и Дарина Дикова са ученици от класа на Мария Богданова и са лауреати на редица конкурси като „Св. Обретенов" в Провадия и „Музиката и земята" в София. Младите таланти ще свирят соловите партии в Концерт за две пиана и оркестър в до минор от Йохан Себастиан Бах. Изпълнителите на ударни инструменти Цоньо Цветков и Ива Банова също са сред солистите в концерта на 29 април. Цоньо е от класа по ударни на Искра Палиева, а Ива е ученичка на Мария Палиева.

На финала в програмата на концерта ще се изяви роденият в Азербайджан кларинетист Фарадж Акбаров. Той ще представи Концерт за кларинет от Аарон Копланд – творба, която е предизвикателство както за солиста, така и за оркестровия състав.
От няколко години Акбаров е студент в Националната музикална академия при доц. Борислав Йоцов. 

Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай