Чудни камъни и керамика откриха в най-малкия град в България

По време на археологическите разкопки на църквата „Света Богородица“

Чудни камъни и керамика откриха в най-малкия град в България | StandartNews.com

Източник: Снимки: М. Златков и Ренета Караманова

Учени откриха 124 находки от камък, керамика и метал по време на археологическите разкопки на църквата „Света Богородица“ в исторически квартал Армения на град Мелник. Те се проведоха за втори пореден сезон през 2023 г. с финансовата подкрепа на арх. Пламен Мирянов и Община Сандански, съобщават от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН).

Ръководител на проучването е гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН, а консултант – проф. д.и.н. Виолета Нешева. В екипа участваха д-р Мария Пашова от Регионален исторически музей - Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей - Сандански. Реставрацията на движимите паметници се извършва в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. д-р Петя Пенкова (металните находки).

Сред находките се открояват две. Първата е втори фрагмент от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия период на църква. Втората находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., на която е изобразен серафим (четирикрил ангел), разказват от екипа.

„Проучваната църква има два основни етапа на застрояване. Първият е от ΧΙΙΙ – ΧIV в., а вторият – от средата на XIX в. През 2023 г. усилията се съсредоточиха в два сектора. В първия се разкри участък от пода на възрожденския етап на църквата. Под него се проучи апсидата на храма от XIII – XIV в. Установи се, че в този период по-раната църква е била едноапсидна с обща дължина от 17,35 м. Тя е вкопана в по-ранен средновековен пласт. Проучването му през следващите сезони ще прецизира времето, в което храмът е издигнат първоначално. Във втория сектор реставратори работиха върху вдигането на пласт със стенописи от XIII – XIV в. Въпреки тяхната силна раздробеност се възстановиха редица образи“, казват от НАИМ-БАН.

По думите им разкопките на църквата „Света Богородица“ дават много нови научни данни и възможност за експониране и включване в туристически маршрут на един важен и интересен паметник за историята на Мелник. Обектът е включен с постер във временната изложба "Българска археология през 2023 г. ",  която се откри на 15 февруари 2024 г. в Националния археологически институт с музей при БАН. Плочата с изображението на ангела и част от стенописите ще бъде изложен в експозицията на НАИМ – БАН до 26.05.2024 г., допълват от екипа на музея.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Емил
преди 1 месец

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи