Часовник на 300 години буди наш град

88-годишна жена се грижи за него

Часовник на 300 години буди наш град | StandartNews.com

Повече от 300 години часовникът на старата кула в Пещера буди жителите на родопското градче. Това е втората по възраст в България часовникова кула и вече се е превърнала в един от символите на града.

През миналата година "Сахата", както наричат кулата местните жители, беше реставрирана, а часовниковият механизъм подменен с електронен. Отскоро "Сахата" отново радва по няколко пъти на ден с приятния си звън жителите на Пещера, предаде БНР.

Преди много години часовникът е служил за регулиране на стопанския живот, като отбелязвал началото и края на работния ден на занаятчиите в работилниците и дюкяните. Тогава еснафските сдружения били много сериозни организации със строги устави, и всички трябвало да отварят и затварят в едно и също време, за да няма конкуренция.

Документи сочат, че часовниковата кула била изоставена след Освобождението, а механизмът откраднат. Впоследствие е реставрирана през 70-те години на миналия век. Дълги години до смъртта си за поддръжката на "Сахата" се е грижел дядо Халил. Сега това прави неговата съпруга. 88-годишната жена поддържа района около кулата винаги почистен и пази "Сахата" от вандали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи
Кольо
преди 2 месеца

Аз виагра имам, дупка немам, дупка дай!

Откажи