Звъним на 112 за джигити (ОБЗОР)

Звъним на 112 за джигити (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ужасът от Яхинево потресе цяла България. Причина за кървавото меле отново са алкохолът и високата скорост. Преди да седне зад волана, шофьорът Емил Скоклев е бил солидно почерпен. Имал е книжка от няколко месеца, а летял със 140 км в час. "Не може да приемаме това", възмути се премиерът Бойко Борисов. И призова хората, да звънят в КАТ, ако видят джигити.

Видите ли опасен шофьор, докладвайте в КАТ, призова премиерът Борисов

Да обявим война на джигитите. Това призова премиерът Бойко Борисов ден след касапницата в Яхиново, която взе пет жертви. "Бог да ги прости, това са 19-годишни деца. Цяло село ги е гледало как карат цял ден. Криворазбраната добрина", възмути се премиерът. И продължи: "Ако е имало съсед да се обади на полицията да дойде, да ги арестува, да ги спре, да им вземе книжките, те щяха да са живи. Ако имаше гражданско съзнание". Борисов призна, че не може на всяка улица да се сложи легнал полицай или патрул. "Като виждате как карат - обадете се в КАТ, кажете им", обърна се отново към хората той. "Като го видиш - звънни, алармирай, застани пред колата, ако трябва. Ще се сърди майка му след това, че си извикал полиция. Но ще му спасиш живота", допълни премиерът. Според него не може повече да гледаме как студенти карат по този начин всяка година. "И всички ние да го приемаме. И да чакаме да дойде 24 май, за да броим колко абитуриенти са се убили. Не може това да е истина и ние да го считаме, че е нормално. И като отвориш вестника, гледаш на първа страница как са излезли от колите. Къде са им родителите, как ги пускат? Учителите - защо го правите? Защо участвате на тези балове по този начин?", попита риторично Борисов. Той изрази своята съпричастност с мъката на семействата. "Тепърва трябва да живеят, да работят. С години няма да се възстановят. Това е тежка загуба за държавата", каза със съжаление премиерът. А невижданата драма, която потресе цяла България, се разигра в неделя следобед. Малко след 17,00 часа, голфът с тримата младежи фучи по главната улица на дупнишкото село. "Пихме и се возехме", призна 18-годишният Светослав Шопов, който се отърва с по-леки наранявания. Не оцеляват обаче двамата му спътници. 19-годишният шофьор Емил Скоклев скоро щял да бъде абитуриент, имал книжка от 2-3 месеца. При удара автомобилът се обръща на таван, вратите се отварят, младежите изхвърчат. Тялото на Светослав излита чак в съседния двор.

20-годишният Мариан умира на място. Загиват също ученик и жена на тротоара. След катастрофата гледката е потресаваща. Телата на загиналите са проснати по земята. Бледи като платна родители се лутат, надявайки се техните деца да не са сред загиналите. Ужасени очевидци звънят за линейки и полиция. На място пристигат лично директорът на Областна дирекция на МВР в Кюстендил Елиан Стамболийски, началникът на РПУ-Дупница Валентин Гълъбов и на КАТ - Радослав Боюклийски. Районът е отцепен. Линейките откарват телата на загиналите в Кюстендил, ранените - в Дупница. В Яхиново бе обявен тридневен траур.

14-годишният Илиан загина на тротоара

В касапницата умря начална учителка, футболист оцеля

14-годишно момче е една от жертвите на зверската катастрофа в Яхиново. Илиан Гущеров е сред пешеходците, които са на тротоара, когато голфът се врязва в електрическия стълб.

Там е и друг ученик, 16-годишният Ивайло Йотов. Той също не оцелява. Умира и начална учителка от Кюстендил. В момента на удара 40-годишната Елза Георгиева лепи обява върху електрическия стълб. Колата й е паркирана наблизо. Заедно с пешеходците смъртта си на фаталното място намериха шофьорът Емил Скоклев и 20-годишният му спътник Мариан Джамбазов. Като по чудо в мелето оцеляха двама младежи. 18-годишният Светослав, който е бил в колата убиец, се размина с леки травми и след кратък престой в Дупнишката болница се върна в дома си. Жив е и 16-годишният Милчо Паликарски, който бил на тротоара по време на катастрофата. Младежът обаче е в много тежко състояние. Той е с черепно-мозъчна травма, контузия на белия дроб и счупване на таза. След операция в "Пирогов" е настанен в детската реанимация на апаратно дишане. Милчо е син на полицай и юноша на футболния отбор "Марек". "Познавам всички деца, които загинаха, бяха добри, но не може парите да са всичко - щом си създал дете, ще се грижиш за него", заяви отец Георги Паликарски. След катастрофата той намерил бутилка концентрат, изпаднала от колата на младежите. Повечето от родителите на момчетата пък били на гурбет в Европа и Америка, затова нямало кой да ги надзирава. Кметът на селото Владимир Боцев също твърди, че младежите са били добри и недоумява как се е стигнало до трагедията. За да няма повече подобни инциденти, той смята да сложи три "легнали полицаи". "Но ако самият водач не спазва правилата за движение и не кара със съобразена скорост, не виждам как те ще помогнат", допълва кметът.

Направили си пикник с мента и спрайт

Всичко стана от глупост, какво друго да кажа. Това призна след зверската катастрофа в Яхиново 18-годишният Светослав Шопов. Момчето се отърва след касапницата само с драскотини и болки в ръката. Разказа, че шофьорът Емил и Мариян пиели цял следобед, преди да се качат в колата. Той ги заварил седнали на поляната край селото на пикник с мента и спрайт. "Когато аз отидох, пихме бира. Емил отскоро има книжка, но винаги караше много бързо и екстремно", допълва Светослав пред Нова тв. Когато се качили в колата, всички били на градус. Колата се е движела с бясна скорост, занесла е и се е ударила в стълба. "Няма какво да крия, Емил беше пил. Караше с около 140 км в час", каза Светослав. Въпреки че е единственият оцелял, момчето не се радва. "В шок съм, най-добрите ми приятели загинаха. На 23 май имам абитуриентски бал, но не знам дали ще отида", признава той. И обещава, че цял живот няма да сложи нито капка в устата си.

Черна прокоба над селото

Черна прокоба има над мястото с катастрофата в Яхиново, смятат местните. Близо до него миналата година също е имало тежък инцидент. На 28 август пак по посока Дупница кола се забива в съседния стълб. И тогава автомобилът се е движел с бясна скорост - над 100 км в час. По чудо обаче тогава жертви няма. Пострадали са 22-годишният Илиан Илиев, 21-годишният Боян Боянов и 19-годишна италианка. Според хора от селото в този участък автомобилите често профучават с висока скорост и не спазват ограниченията. Наскоро Дупница погреба още трима мъже, загинали в друга катастрофа. Според много от хората обаче няма никаква черна прокоба, а трябва да се спрат с редовното пиене и карането с висока скорост в населени места. "В населено място се кара с 50 км, всички трябва да си го набият в главите", казва един от съселяните на загиналите младежи.

Фейсбук прави курбан

Фейсбук страница "Курбан за здраве на младите хора в Дупница и околността" създадоха младежи след ужасяващата катастрофа в Яхиново. Само за броени минути тя събра стотици харесвания и много дупничани изявиха желание да се включат в инициативата. Организаторите приканват всеки желаещ да помогне с колкото средства може и да се събере сума за курбани в Дупница, Сапарева баня и Бобов дол.

КАТ с акция за абитуриенти и мотористи

Засилен контрол по пътищата ще има от полицията за абитуриентските балове. Това съобщиха от КАТ. На контрол ще подлежат както колите, така и моторите. Началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР Тенчо Тенев заяви, че акцията срещу мотористите вече е започнала. "Нерядко собствениците на мотори поставят регистрационния номер така, че той да не може да бъде видян или заснет от камерите. За тях ще има сериозни санкции", уточни Тенев.

За сигурността на абитуриентите ще има повече полицаи около учебните заведения и местата, в които ще празнуват младежите. Специализирана селска полиция поискаха междувременно от Асоциацията на българските села. Според тях това може да намали тежките пътни инциденти. По информация на асоциацията ежегодно над 55% от тежките пътни инциденти са в села. От организацията смятат, че селската полиция може да създаде и управление на системи за видеонаблюдение със средства от европейски фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай