Златото мина границата, която е поносима

Петролът също се изстреля заради новата фаза на войната в Израел

Златото мина границата, която е поносима | StandartNews.com

 

Златото мина психологическата граница от 2000 долара за първи път от май насам заради опасенията около конфликта в Близкия изток за по-дългосрочна война с участието на друга страни в конфликта, най-вече – Иран.

Златото се повиши на борсата с цели 1,2% до $2006, след като израелската армия заяви, че разширява наземната операция в ивицата Газа.

Новото ниво поставя скъпоценния метал напът към най-голямото месечно увеличение от юли 2020 г.

Тогава цените достигнаха историческия връх от 2075,47 долара заради ковид пандемията.

Кюлчетата скочиха с около 9%, откакто "Хамас" нападна Израел, възстановявайки се от седеммесечно дъно, тъй като търсенето на активи-убежища се увеличи, коментира Блумбърг.

Първоначалното движение на цените беше засилено, тъй като много инвеститори, които залагаха на по-нататъшен спад, бяха хванати неподготвени от избухването на войната, принуждавайки ги бързо да покрият късите си позиции.

„Видяхме скок в началото на войната, сега има нов заради нарастващ риск това да се превърне в по-широк конфликт“, каза Барт Мелек, управляващ директор и глобален ръководител на стоковата стратегия в TD Bank.

„Имаме ситуация, в която сега виждаме, че петролът може да се повиши поради по-широко геополитическо напрежение, докато Федералният резерв може да не желае да противодейства на шока в предлагането. Така че тази реалност, заедно с хеджирането на златото, вероятно е довела до известно късо покритие, което е допринесло за скока“, добави той.

Заедно с металите, петролните фючърсни контракти също поскъпнаха най-осезаемо - до 90 долара за барел сорт Брент и до 85 долара за барел WTI. За последния ден на борсата ръстът беше над два процента.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Читател
преди 5 месеца

Здравейте, няма такава дума "напът" в българския език. Правилният израз е "на път".

Откажи