Животновъд: Лъжем се, че ядем български храни

Нашите производители внасят хранителни стоки и ги слагат под български етикет

Животновъд: Лъжем се, че ядем български храни | StandartNews.com

Ние се лъжем, че ядем български продукти. Това обяви пред БНР Румен Стоянов - кмет на Калофер и животновъд.

По думите му нашите производители внасят меса, млека, зеленчуци, плодове и други стоки и ги слагат под български етикет. По този начин си компрометираме изцяло нашия пазар и навън, и навътре, подчерта той в предаването "Преди всички".

Според него сега назрява проблем с уж украинско мляко: "По документи се внасят млека от Украйна, а те са полски, чешки или унгарски - няма значение. Ние никъде досега не сме видели на етикета да пише "Произведено в България", никъде не е записано откъде е ресурсът. Ето един голям компромис, с който ние потъваме, потъваме, потъваме".

От една страна българските фермери фалират заради ниски изкупни цени на млякото, от друга страна българите не могат да си позволят да си купят мляко и сирене заради високата цена. Този факт Румен Стоянов коментира така: "Този проблем виси над нас със страшна сила много години назад, най-малко едно 6-7 години. Откакто сме създали Националното сдружение на кметовете на кметства в България съм поставял въпроса и там. Всички колеги сме на мнение, заедно с колегите животновъди, с производителите, че най-вече големият компромис, който България прави с българския етикет - това води до този момент. Освен това европейските субсидиите, които получаваме - българите и румънците, са най-ниските в Европа. Не можем да бъдем конкурентоспособни".

Кметът на Калофер настоява да има специален български етикет, с който да се маркират продукти, произведени от началото до края само с български суровини. Според него така земеделските производители ще имат по-голям стимул да работят.

По думите му колкото и да малко това, което може да се произведе само от българска суровина, то трябва да е ясно обозначено. "Това ще разграничи вкусовите качества, истинското качество на българското", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай