Понеделник,

Заведенията пред фалит заради тока. Ще им помогнат ли нови заеми

От: Стандарт -
195
Заведенията пред фалит заради тока. Ще им помогнат ли нови заеми
A
A
A

Шоковото послъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьорите в цялата страна, предаде БНТ. 

За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуск 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия. 

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. “Сметките ми за ток скочиха тройно през последните месеци, а приходите намаляват заради по-слабия сезон”, споделя той. Той допълни, че последните 2 години той и много други ресторантьори и хотелиери не изкарват почти нищо от бизнеса си, а по-скоро преживяват от спестявания, заеми и кредити. Много от собствениците се предадоха пред икономичексата криза и през януари затвпроха заведенията си. 

“Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената”, заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят. 

“Това си е един стандартен кредит. С обезпечения, с лихви, наистина малко по-добри лихви, с малък гратисен период. Но това е поредният неработещ продукт с пожелателен характер”, каза Михаил Николов. 

За да не фалират, собствениците на заведения и ресторанти са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се намери балансът между реалната цена на продукта и сумата, която клиентът е готов да плати.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com