Вторник,

Защо някой иска да се освежи лифт на 64 години

От: Пламен Вълков -
Защо някой иска да се освежи лифт на 64 години
A
A
A

Мечтата на софиянци Драгалевският лифт на Витоша да бъде възстановен, вероятно няма да се сбъдне скоро. Причината е поредното тупкане на топката от Столична община и харченето на вятъра на едни 60 000 лв. от данъците на софиянци.

Девет месеца, след като „Витоша ски“ – собственик на лифта, предложи да го замени с нов за своя сметка, Столичната община стигна до странно и нерационално решение.

Общинското дружество "Софинвест" получи 60 000 лв. от общината, за да обследва съоръжението. Заключението на общинските служители е, че лифтът може да бъде освежен вместо да бъде сменен с нов и модерен. Изглежда, че тези 60 000 лв. са излишно похарчени средства на софиянци – едва ли е възможно, а и практично, 64-годишен лифт да бъде освежен.

Драгалевският лифт е построен през 1956 г. и е най-старият на Витоша. Най-вероятно няма конкурент по дълголетие и в Европа. Той е конструиран от тогавашното Трамвайно депо в София и никога не е минавал през основен ремонт.

Сега общината настоява да се възстановят старите стълбове и дървените двуместни седалки. Както и машините произведени през 1955 година, за които обаче отдавна няма поддържащи части. От фирмата собственик „Витоша ски“обявиха, че са притеснени за сигурността на хората. Много от стълбовете са изгнили и е опасно да се възстановяват. Затова те са изготвили проект за пълна реконструкция на лифта, а не възстановяването на стария. Проектът се разработва заедно със световните лидери в строителството на въжени линии - "Лайтнер" и "Допелмайер".

Кметът на София Йорданка Фандъкова иска „модерна и европейска столица“, но реално не я пуска да се развива, дори когато от нея не се изисква нищо, освен позволение, пише оффнюз.

Няма как това поведение да бъде причислено в графата „административна бюрокрация“, защото не е единственият казус. Използването на административни процедури и номера, за да се отклони подмяната на Драгалевския лифт се случва на фона на отлежаващото вече 10 месеца искане на „Витоша ски“ да подмени изцяло Княжевския лифт по сегашното трасе.

Документацията е при главния архитект на Столична община Здравко Здравков още от февруари 2020 г. Въпреки законовия срок от 30 дни, в който трябва да има отговор, такъв все още няма. Вече стана ясно, че "Допелмайер" и "Лайтнер" са изготвили проекти, които изискват поставянето на най-малко един нов стълб, за да се осигури безопасността на пътуващите. Това обаче няма как да стане без промяна в Плана за управление на Витоша. Още повече от "Допелмайер" заявиха, че абсолютно отказват да осъществят подмяната, ако трябва да се строи върху старите основи на стълбовете:

“Ако искате да построим ново съоръжение на старите основи, това е невъзможно. Старите фундаменти са неподходящо оразмерени. Няма как да се строи на стари основи по нова технология, съгласно настоящите изисквания за безопасност. Това е невъзможно! При всички случаи, дори и ако използвате старите места на фундаментите, вие трябва първо да премахнете старите и да изградите нови, съгласно новите разпоредби, подходящи за новата въжена линия. И ако строите съоръжението на старите стъпки, разбира се, това със сигурност носи риск за хората, що се отнася до вятъра”, коментира преди време Гернот Фишер, мениджър в “Допелмайер въжени лифтове”.

Лифтовете са сложни инженерни съоръжения, които превозват хора и отговарят на стриктни стандарти и изисквания за безопасност, крайно различни от тези от средата на миналия век. При извършването на реконструкция е важно да бъдат спазени всички европейки изисквания, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговарят.

Старият План за управление на Витоша, който забранява модернизацията на лифтовете, е изтекъл още през 2014 г. Новият е готов от 2015 г., но администрацията не го приема. Вероятно от страх от "зелени протести". Нищо не се прави и по екологичната му оценка. Той ще изтече преди да е влязъл в сила, като за изработване му са дадени почти 700 000 лв. А потърпеши от тези недоразумения са гражданите на София.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички