Заповед на министъра: Търговските аташета тръгват по супермаркетите

Има сигнали, че продукти в България са много по-скъпи от аналозите им в Западна Европа

Заповед на министъра: Търговските аташета тръгват по супермаркетите | StandartNews.com

В борбата с високите цени на храните в България се включват и търговските ни представители чужбина. Днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов разпореди на аташетата да събират данни за цените на хранителните продукти в няколко европейски държави.

Търговските ни представители ще следят ежеседмично цените в големите хранителни вериги в седем европейски страни – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни.

Ще се събират данни за цените на повече от 20 основни хранителни продукти, като брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и др. Информацията ще бъде актуализирана всяка седмица и така българите ще могат да получават официални данни какви са актуалните цени на едни и същи продукти у нас и в чужбина.

Според ресорното министерство има все повече сигнали, че продукти в България са много по-скъпи от аналозите им в Западна Европа.

В съобщението няма подробности как точно аташетата ще събират данните и дали всяка седмица ще се налага да обикалят магазините, записвайки цените на стоките.

Данните обаче ще се обработват и съпоставят с цените в търговските обекти в България, допълват от Министерството на икономиката и индустрията.

Информацията за цените ще бъде публична, но не се съобщава къде точно ще се публикува и дали ще е готов сайтът, на който ще се сравняват цените и който държавата подготвя от началото на месеца.

Целта е от една страна потребителите да имат пълна информация, а от друга – да се ограничат нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците“, се казва в съобщението, цитирано от economic.bg.

Ведомството смята, че това ще подпомогне процеса по анализиране на формирането на цената на продукта от производителя до крайния потребител.

Вече месец назначеното от президента Румен Радев служебно правителство обсъжда създаването на механизъм, който да показва на потребителите как се променят цените на основни хранителни продукти от производителите до щандовете в магазините.

Миналата седмица министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че първите данни за практиките при ценообразуването на хранителните продукти ще се обявят следващата седмица. Тогава той обясни, че официалната информация за сравнението на цените ще се събира от същите структури, които работят за „Евростат“, но отново допълнителна яснота нямаше.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай