Започнаха резервации за 8 март в кръчмите

Основният проблем на заведенията е недостигът на кадри, тъй като много служители са намерили друго поприще

Започнаха резервации за 8 март в кръчмите | StandartNews.com

В навечерието на отварянето и възобновяването на работата на заведенията за обществено хранене - от понеделник, във Варна вече правят резервации за трети и осми март, предаде БНР Варна.

Според Павлин Косев - председател на местната организация на хотелиери и ресторантьори, ограниченията няма да са пречка, защото на всички ни липсва социалния живот:

"Определено на всички нас ни липсва социалния живот. Очакваме първата една-две седмици по-сериозен бум като търсене, след това според нас ще има едно леко отдръпване, но като цяло се надяваме голямата част от нашите клиенти, редовните, да се върнат в заведенията. Ние ще ги посрещнем подобаващо".

По думите му основният проблем в момента е недостигът на кадри, тъй като много служители в туризма вече са се отказали от бранша и са намерили друго поприще.

Затова той очаква да се внасят кадри от трети страни, най-вече Украйна:

"Сега на Председателския съвет много горещо обсъждахме и с вицепремиера Николова вноса на служители от трети страни, които към момента трябва да бъдат с PCR тест и въпросът е кой ще го плаща този PCR. Министър Николова каза, че води разговори и се надява до края на март  да има някакво решение по този въпрос", посочи Косев.

От 1 март започват работа заведенията извън хотелите при капацитет на заетост 50% при не повече от 6 човека на маса и с работно време до 23 часа. Възстановява се и провеждането на конгресни и конферентни събития при 30% от капацитета. Пакетните пътувания вътре в страната също се възстановяват от 1 март.

От 1 април се възстановява работата и на нощните заведения при допълнителна регулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай