Замърсителите на води ще плащат щетите

Замърсителите на води ще плащат щетите | StandartNews.com

Единен контролен орган ще следи хидротехническите съоръжения

Замърсителите на води да плащат щетите. Това ще е промяна в Закона за водите, който ще бъде внесен до дни от министъра на околната среда Ивелина Василева, съобщи тя за "Стандарт".

Новите текстове ще съдържат предложенията на ековедомството, свързани с обособяването на единен национален контролен орган, който да следи за техническото състояние на хидротехническите съоръжения. "Това е ангажимент, свързан с необходимостта от въвеждане на гаранции, че ще има непрекъснат контрол върху собствениците и операторите на тези съоръжения. Законопроектът съдържа и предложения, свързани с т.нар. предварителни условности, заложени в договора за партньорство с ЕК, които ще дадат увереност, че при източниците на замърсяване на водните обекти ще има яснота какъв е приносът на всеки един замърсител - т.е. ще бъде приложен принципът "замърсителят плаща"", обясни още Василева.
В документа ще бъдат определени екологични такси, които трябва да бъдат в съответствие с изискването на европейското законодателство.
Идеята е чрез въвеждането на икономически инструмент да се цели опазване на количеството и качеството на водите.
Очаква се още експлоатацията на завода за отпадъци на София да започне през втората половина на 2015 година.

---

В паричното обращение на страната броят на монетите отбелязва дългосрочна тенденция към нарастване - всяка година те се увеличават. С най-високи темпове е ръстът на стотинката. Най-малката българска паричка държи първенството в обращението като брой - 30,29% от всички монети са от 1 стотинка. Причината за това е, че тези монети много често се губят или трупат в буркани. В същото време магазините са длъжни да връщат ресто до стотинка и на БНБ постоянно се налага да пуска в обращение нови монети от 1 ст.

Пускат предсрочно пари по селската програма

Министерство на земеделието ще пусне предсрочно две от най-популярните мерки в сектора - "Млад фермер" и "Инвестиции в земеделския сектор". Новата програма за развитие на селските райони вече е изпратена в Брюксел на чернова, като по нея са изчистени всичките 426 забележки, направени от комисията, съобщиха за "Стандарт" източници от белгийската столица. Очаква се документът да бъде одобрен в средата на януари от Министерски съвет и пратен официално в Брюксел.
От ведомството на Десислава Танева отчитат, че загубата по програмата за селските райони е намалена наполовина - ще е 50 млн. евро, а не както се очакваше досега 100 млн. евро. Една от причините за загубата на средства е изплащането на едва 40 млн. евро до 12 август миналата година по време на управлението на кабинета "Орешарски". Само за петте месеца по време на служебния кабинет и на втория кабинет на Бойко Борисов по програмата са разплатени 307 млн. евро. За месец декември сумата е 160 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай