Забраняват такса "щанд" във веригите

Забраняват такса "щанд" във веригите | StandartNews.com

София. Такса "щанд" и "рожден ден", с която веригите товарят доставчиците си, скоро може да останат в историята. Забраната им се предвижда в проекта за промени на Закона за защита на конкуренцията, внесен в парламента от група депутати от БСП и ДПС. Според новите текстове всички търговци с оборот над 50 млн. лв. годишно ще трябва да сключват типови договори с доставчиците си. Тези типови договори и/или общи условия за доставка на стоки за продажба ще трябва да се одобрят от Комисията за защита на конкуренцията. Освен това типовите договори ще се публикуват на сайта на съответния търговец.

 

Договорите за периодични доставки на храни ще трябва да отговарят на няколко задължителни условия, предвиждат промените. Първото е забрана за предоставяне на услуги от търговеца към доставчика, независимо дали са свързани, или не са с предмета на продажбата. Търговецът няма да може да предоставя услуги на доставчика дори ако изпълнението им бъде обвързано със сключването на допълнителни договори. Това е един от основните проблеми, които посочват производителите при контактите си с веригите - търговците искат заплащане за различни услуги, като най-фрапиращите са за организиране на рожден ден, за отваряне на нов магазин или за специално място на щанда.

 

Законопроектът предвижда и въвеждането на специален текст, с който да се отмени практиката търговците да принуждават доставчиците си да продават само при тях или да продават по-скъпо на останалите вериги. Проектът забранява и въвеждането на такси, несъответстващи на действително предоставена услуга. В договорите между доставчици и търговци на храни няма да може да се въвеждат завишени цени или такива, чиято стойност се определя по непрозрачен начин, затрудняващ планирането на резултатите от контракта. На търговците ще бъде забранено да връщат на производителите храни, чийто срок на годност е изтекъл в магазина. Тези храни ще трябва да се дават на екарисаж. Веригите няма да могат да връщат и бракувани храни, с изключение на доставените с недостатъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай