Южен поток пълни хазната догодина

Южен поток пълни хазната догодина | StandartNews.com

София. Газопроводът "Южен поток" е скритият коз за ускоряване на икономическия растеж на българската икономика. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев по време на вчерашното обсъждане на Бюджет 2014 в пленарна зала. Той обясни, че ефектът от "Южен поток" не е отразен в бюджета за следващата година поради организационни причини. Проектът обаче може да донесе изключителни ползи за развитието на родната икономика, както и за повишаване на приходите в хазната.

Според предварителни анализи газопроводът може да се отрази по-осезаемо на икономиката през втората половина на следващата година. Друг коз ще бъде и промяната в работата на Българската банка за развитие, посочи още Румен Гечев. По думите му, това ще подобри достъпа до финансиране на малките и средните предприятия.

Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов посочи, че бюджетът може да не се изпълни с между 500 и 900 млн. лева. Депутатът от ГЕРБ бе подкрепен от колегата си и бивш социален министър Тотю Младенов. "Откакто кабинетът "Орешарски" е на власт, още 40 хил. души са останали без работа", каза той.

Според Делян Добрев има притеснителен факт от статистиката на БНБ, според която българите по-масово обръщат левове в евро. Тази констатация за обмена на български левове в чужда валута беше критикувана от финансовия министър Петър Чобанов. Той призова тези данни да не се използват за политически цели, защото застрашавали финансовата сигурност на страната.

Чобанов допълни, че по време на управлението си ГЕРБ са гласували 76 лобистки закона. В крайна сметка председателят на Народното събрание Михаил Михов даде край на дискусиите, които ще бъдат подновени днес в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай