Юруш на зимните курорти за Нова година. Има ли свободни места?

Хотелиерите с прогноза за идващия сезон

Юруш на зимните курорти за Нова година. Има ли свободни места? | StandartNews.com

Хотелиерите в ски курортите у нас вече се подготвят за предстоящия зимен туристически сезон . В един от спа комплексите в Банско картината за предстоящите празници е вече ясна – очаква се пълна заетост.

Анализът показва, че за Коледа и за Нова година базата ще бъде изцяло запълнена. „За ски сезона, на базата на анализа, очакваме много силен и добър сезон“, коментира Димитър Колев, управител на спа комплекс, казва Колев пред БТВ.

 В един от хотелите в Пампорово заетостта за Коледа е 25%, а за Нова година – свободни места вече няма.

„Имаме увеличение на резервациите. Все пак сезона преди 2 години се отрази на всички хотелиери. Надяваме се и в останалата част извън празниците да имаме наистина добра изпълняемост“, посочи управителят Екатерина Дафовска.

Най-предпочитани за празниците са краткосрочните ваканции. А повишението на цените на услугите в сектора е между 10 и 25%.

Най-предпочитан е пакет с 3 до 5 нощувки със закуска и вечеря. За 4-членно семейство на вечер е 230 лева за апартамент. Тази година решихме да направим само 10% повишение, въпреки че наистина цените и разходите на всички нива се покачват страшно много, но не можем да си позволим толкова рязко да вдигнем цените. Така че ще компенсираме с по-големи загуби“, добави Дафовска.

Засилва се интересът и от български, и от чуждестранни туристи.

„Имаме много голям интерес от Великобритания, където миналата година нямаше чартърен полет. Израел е една дестинация, която генерира изключително много туристи. По същия начин Турция. Като цяло очаквам около 1 милион и 200 хиляди в зимния период да бъдат чужденците, които ще бъдат в страната“, обясни Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

Ски лифта в Банско също е готов да посрещне първите туристи. До 10 декември се продават карти на цени от миналата година. След това се очаква повишение. За миналия сезон то е било 11%.

В момента карта за целия сезон струва 1500 лева, а след 10 декември се очаква увеличение на дневната карта.

След пандемията експерти очакват туристическия бранш да се възстанови напълно през 2024 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай