Неделя,

Юруш на зимните курорти за Нова година. Има ли свободни места?

От: Иван Ангелов -
1430
Юруш на зимните курорти за Нова година. Има ли свободни места?
A
A
A

Хотелиерите в ски курортите у нас вече се подготвят за предстоящия зимен туристически сезон . В един от спа комплексите в Банско картината за предстоящите празници е вече ясна – очаква се пълна заетост.

Анализът показва, че за Коледа и за Нова година базата ще бъде изцяло запълнена. „За ски сезона, на базата на анализа, очакваме много силен и добър сезон“, коментира Димитър Колев, управител на спа комплекс, казва Колев пред БТВ.

 В един от хотелите в Пампорово заетостта за Коледа е 25%, а за Нова година – свободни места вече няма.

„Имаме увеличение на резервациите. Все пак сезона преди 2 години се отрази на всички хотелиери. Надяваме се и в останалата част извън празниците да имаме наистина добра изпълняемост“, посочи управителят Екатерина Дафовска.

Най-предпочитани за празниците са краткосрочните ваканции. А повишението на цените на услугите в сектора е между 10 и 25%.

Най-предпочитан е пакет с 3 до 5 нощувки със закуска и вечеря. За 4-членно семейство на вечер е 230 лева за апартамент. Тази година решихме да направим само 10% повишение, въпреки че наистина цените и разходите на всички нива се покачват страшно много, но не можем да си позволим толкова рязко да вдигнем цените. Така че ще компенсираме с по-големи загуби“, добави Дафовска.

Засилва се интересът и от български, и от чуждестранни туристи.

„Имаме много голям интерес от Великобритания, където миналата година нямаше чартърен полет. Израел е една дестинация, която генерира изключително много туристи. По същия начин Турция. Като цяло очаквам около 1 милион и 200 хиляди в зимния период да бъдат чужденците, които ще бъдат в страната“, обясни Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

Ски лифта в Банско също е готов да посрещне първите туристи. До 10 декември се продават карти на цени от миналата година. След това се очаква повишение. За миналия сезон то е било 11%.

В момента карта за целия сезон струва 1500 лева, а след 10 декември се очаква увеличение на дневната карта.

След пандемията експерти очакват туристическия бранш да се възстанови напълно през 2024 година.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com