Взимаме газ от два нови източника през 2015 г.

За гръцката връзка напредъкът е малък, а най-бавно върви работата по турския интерконектор, каза Айолов.

Взимаме газ от два нови източника през 2015 г. | StandartNews.com

София. България ще получава газ от два нови източника след по-малко от две години. До началото на 2015 г. родните потребители ще могат да разчитат на синьото гориво, което ще се добива от находището край с. Девенци. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов на форума "Природен газ - Инфраструктура, пазари и услуги". Държавното газово дружество е подписало договор с фирмата, която ще добива синьото гориво - "Транс Атлантик петролеум". През декември 2015 г. у нас ще дойдат и първите количества газ по "Южен поток". По план тогава трябва да заработи първата от тръбите, които ще минават по дъното на Черно море. Според зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов в момента има 5-6 месеца забавяне на проекта "Южен поток". То обаче се наваксва, каза във вторник икономическият министър Драгомир Стойнев. Ако закъснението бъде наваксано, до края на 2015 г. България ще има два нови източника на газ.

Междувременно ще заработи и междусистемната ни връзка с Румъния. До края на октомври трябва да приключат строителните дейности, каза Айолов. До 2017 г. капацитетът на хранилището в Чирен ще бъде увеличен на 1 млрд. куб. метра газ, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Това ще стане с реализацията на проект за 200 млн. евро. В същото време ще бъде вдигнат и добивният капацитет, като на ден ще могат да се изпомпват по 4,2 млн. куб. м синьо гориво.

Водата само с една цена

Водата в цялата страна да е на една и съща цена е една от мерките, залегнали в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България. Целта е да се въведе принципа на солидарност, който да компенсира по-големите разходи за доставяне на вода в по-отдалечени райони. Стратегията предвижда и социални помощи за сметките за вода, подобни на помощите за отопление, които действат в момента. Потребителите на ВиК услуги не бива да дават повече от 4% от общите си доходи за вода, пише в документа. Голяма част от хората обаче дават между 10 и 15 на сто от приходите си за покриване на сметките към ВиК дружествата. Сумата, която ще е нужна за "водните" помощи, е изчислена на 300 млн. лв. за 25 години. Жителите на най-бедните райони - Северозападен и Северен-централен, ще получават първи помощите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай