Взимаме азерски газ с тръба от Гърция

Взимаме азерски газ с тръба от Гърция | StandartNews.com

Полагаме всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция до страната ни да се доставя азерски газ. Това е уверил премиерът Бойко Борисов президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на посещение на българска правителствена делегация в Баку. "Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта", е заявил Борисов. Интерконекторът ще бъде с капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. "Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи количества газ за България и Европа", подчерта Борисов пред Алиев.

Българският премиер е благодарил на президента на Азербайджан за дарението, което България получи за реставрация на крепостта "Трапезица" във Велико Търново. Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство "Гейдар Алиев" предостави 1,2 млн. евро, с които ще бъде реставрирана западната част на хълма, в това число три църкви, алеята в цялата крепост, ще бъде обзаведен и музеят на хълма.

Споразумението за изграждане на газопровода между България и Гърция се планира да бъде подписано в началото на юли, съобщи пред РИА Новости министърът на производствената реформа, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис. Според него това може да стане на 2 юли. Интерконекторът между двете страни е част от проекта за вертикален газов коридор, който трябва да свърже Гърция, България и Румъния. Споразумението трябваше да бъде подписано вчера в София. Но процедурата се отложи заради ангажименти на българския и гръцкия енергийни министри Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис. Те ще се срещнат в периода 18-21 юни при посещението им в Русия, за да обсъдят нова дата. Проектът "Вертикален газов коридор" ще обедини националните мрежи на трите страни. Той ще даде възможност газ да се подава от Гърция към България и Румъния, а след това да се транспортира и до други страни от Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай